Cитуація з посівною та вологою на Одещині тривожна, але не критична — фахівець

З другої декади серпня і дотепер на Одещині взагалі не було опадів, вологи в грунті немає. Там, де були якісь локальні опади, аграрії встигли посіяти озимий ріпак, він зійшов, такі посіви не загинули, вони вегетують.

Про це у коментарі SuperAgronom.com розповів менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group Олександр Котигора.

«Десь 20-30% аграріїв регіону посіяли озимий ріпак та зернові в «суху землю» в очікуванні майбутніх опадів. Але більшість все одно будуть чекати опадів», — зазначив експерт.

Він пояснив, що час на очікування більш сприятливих умов ще є, адже оптимальними термінами сівби озимих зернових в регіоні є 15 вересня-15 жовтня.

«Якщо підуть дощі, ситуація з посівною і станом озимих виправиться. Там, де посіяли в сухий грунт, зерно поки що лежить, як в коморі, і за умови достатньої кількості опадів воно дасть сходи. Звичайно, урожайність вже буде трохи меншою, ніж за сприятливих умов сівби. Але, якщо опади будуть невеликими, 5-10 мм, або ж їх взагалі не буде найближчим часом, висіяне зерно проросте, але надалі сходи загинуть з високою вірогідністю. Проте сподіваємось на краще, адже на Одещині вже бували роки, коли сіяли в посуху, а потім у жовтні-листопаді йшли дощі», — зауважує Олександр Котигора.

На даний момент він називає ситуацію з посівною та вологою на Одещині тривожною, проте не критичною. Критичною вона може стати, якщо опадів не буде ні до, ні після 15 жовтня. В такому випадку, каже експерт, можливо потрібно буде думати про збільшення ярого клину. Проте для Одещини це також ризики, адже ярі зернові тут практично не сіють, а той же соняшник цього року виявився нерентабельним через низькі ціни.

Читайте також: В Одеській області призупинили посівну кампанію озимої пшениці

«Буває так, що весь запас продуктивної вологи в нас накопичується в грунті з жовтня по березень. Тому розраховувати на ярі культури не дуже вдала ідея. Але, можливо, частину посівів озимого ріпаку, який ще не зійшов, доведеться таки пересівати озимими зерновими і потім вже боротися з ріпаком як з падалицею. Ті посіви, де вже є сходи, пересівати не будуть, чекатимуть весняного моніторингу. Вони хоч і слабші, ніж зазвичай, знаходяться переважно у фазі 2 листків, проте є надія на подальші опади та теплу зиму, що виправить ситуацію. Минулого року зима в нас була досить тепла, до грудня температури трималися на рівні +10-15°С, тож рослини продовжували розвиватись та вегетувати», — каже Олександр Котигора.

За даними Укргідрометцентру, в другій декаді вересня в Україні спостерігається тривалий дефіцит опадів — у середньому 30-40 днів на більшості території ефективних опадів майже не було, або ж їх кількість була недостатньою для формування необхідного рівня зволоження ґрунту.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus