Фахівець розповів, чим небезпечна фумігація зерна на елеваторах без спеціаліста

Для проведення якісної фумігації мало просто розкидати фумігант, потрібно правильно визначити дозування, розрахувати ефективну експозицію, підібрати метод фумігації та зробити закладку препарату. 

Про це у своєму блозі Latifundist.com розповів співзасновник та директор «Блек Сі Сюрвей» Андрій Єфімов.

«Будемо відвертими, що елеватори іноді самі фумігують зерно не лише в складах, чи авто, а й у вагонах. Але чи дотримуються вони всіх правил, включаючи правильну кількість фуміганту і час експозиції. Наприклад, у нашій практиці, як сюрвеєра, ми з таким неодноразово зустрічалися. Але питання вартості таких ризиків?! Скільки таких вагонів мали проблеми на кордоні чи в місці розвантаження? Історія замовчує…», — зазначає Єфімов.

Він наголошує, що всі ці роботи належать до робіт підвищеної небезпеки, організація, яка їх виконує, повинна отримати дозвіл від «Державної Служби України з Питань Праці», а фахівець фумігаційної компанії має пройти навчання у «Державній Службі України з Питань Безпечності Харчових Продуктів та Захисту Споживачів» та отримати допуск на право проведення робіт з пестицидами та агрохімікатами. Препарати, що застосовуються, повинні бути ліцензовані на території України, а співробітники забезпечені засобами індивідуального захисту.

«Буквально цими вихідними ми зіткнулися з історією, коли при завантаженні вагонів, майстер елеватора самостійно фумігував вантаж, при цьому не маючи ніяких засобів індивідуального захисту. І саме цікаве, проводив фумігацію без попередження для нашого співпрацівника саме у в той час, коли він інспектував даний вантаж. Це все є недотримання правил та норм безпеки», — додав Єфімов.

Читайте також: Кабмін прийняв постанову, яка спрощує оплату фумігації зерна

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus