В ГК Прометей прокоментували конфлікт навколо терміналу ТІС-Зерно

Група компаній «Прометей» зберігала зерно на терміналі ТІС-Зерно. Коли захотіла забрати, термінал підвищив ціну за свої послуги та довго вантажив в автомобілі зерно, щоб компанія якомога довше платила за зберігання.

Про це Latifundist.com розповів власник та голова Наглядової ради ГК «Прометей» Рафаель Гороян.

«Весною цього року ГК «Прометей» очікувала на терміналі ТІС-Зерно у порту «Південний» судно класу Рanamax на 54 тис. т. Хоча наші трейдери бачили, що «зерновий коридор» працює з перебоями і точиться багато розмов про припинення «зернової ініціативи», але ми сподівалися на краще і не забирали зерно з терміналу», — розповідає Гороян.

Читайте також: Трейдери, ТІС і фермери. Битва за зерно продовжується

За три місяці простою судна у водах Босфору ціна на зерно впала більш, ніж на $50/т. Демередж за добу складав $17/т. Сума збитків ГК «Прометей» сягнула позначки у $7 млн. Тож, коли офіційно було підтверджено, що «зерновий коридор» більше не працює, компанія заявила терміналу, що хоче забрати своє зерно.

«По контракту з ТІС-Зерно, перевалка на корабель повинна була обійтися нам у $30/т. Яке було наше здивування, коли за завантаження зерна у автомобілі ТІС-Зерно додав нам до цієї суми ще $5 — тобто $35/т при собівартості $1-2/т. Наша компанія володіє 34-ма елеваторами по всій Україні, тож я знаю як ніхто, що у автомобілі значно дешевше вантажити зерно, ніж на судна. А щоб ми якомога довше платили за зберігання зерна, завантаження в автомобілі відбувалося повільно», — додав Рафаель Гороян.

За його словами, все зерно змогли вивезти тільки впродовж 2 місяців. Компанія отримала неякісне зерно і щоб продати його, довелося додатково доробляти на власних елеваторних потужностях.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus