Прогнозована кількість опадів у жовтні кардинально не вплине на вологість ґрунту — Укргідрометцентр

У період накопичення вологозапасів у ґрунті під сівбу озимини врожаю наступного року, який тривав в Україні впродовж серпня-вересня, переважали несприятливі погодні умови.

Про це повідомляє Укргідрометцентр, пише АПК-Інформ.

Станом на 27 вересня повітряно-ґрунтова посуха охоплює 50-60% площ під озимими. Умови для накопичення вологи в ґрунті, як і в попередній період, залишаються вкрай несприятливими. У південних, окремих районах Кіровоградської та Харківської областей 0-20 см шар ґрунту зовсім сухий.

Читайте також: Cитуація з посівною та вологою на Одещині тривожна, але не критична — фахівець

На площах, засіяних у першій декаді, відмічалося проростання зерна та утворення сходів озимих культур, проте місцями в східних областях, де озимина посіяна раніше, ніж на решті території, зерно через відсутність вологи у верхніх шарах ґрунту не проростає упродовж 20-25 днів.

«За прогнозом, на початку жовтня відбуватиметься поступове зниження температури повітря. 1 жовтня ймовірні невеликі дощі в західних, північних, Вінницькій, Черкаській, Полтавській областях кількістю до 5 мм. Дощі ймовірні 4, 5 та 9 жовтня на всій території країни кількістю 5-10 мм. Кількість опадів, яка ймовірна за прогнозом, не зумовить кардинального покращення зволоження ґрунту, несприятливі умови для сівби та початкового розвитку озимини під урожай 2024 року триватимуть», — йдеться у прогнозі. 

Нагадаємо, в другій декаді вересня в Україні спостерігався тривалий дефіцит опадів — у середньому 30-40 днів на більшості території ефективних опадів майже не було, або ж їх кількість була недостатньою для формування необхідного рівня зволоження ґрунту.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus