Збитки України від руйнування дамби Каховської ГЕС росією оцінюються у майже $14 млрд

Зруйнована рашистами дамба Каховської ГЕС на супутниковому знімку MAXAR від 7 червня 2023 року
Зруйнована рашистами дамба Каховської ГЕС на супутниковому знімку MAXAR від 7 червня 2023 року
Джерело фото: MAXAR

Руйнування греблі Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже $14 млрд, посиливши і без того катастрофічні наслідки повномасштабного вторгнення росії, повідомляється у звіті, представленому Урядом України та Організацією Об'єднаних Націй (ООН).

«Початкова оцінка загальних потреб у відновленні та відбудові становить $5,04 млрд, і очікується, що ця цифра зростатиме в міру проведення більш детальних оцінок. У короткостроковій перспективі на заходи з відновлення у 2023/2024 роках необхідно $1,82 млрд», — вказують автори звіту.

Прорив греблі Каховської ГЕС 6 червня завдав величезної шкоди, затопивши 620 км² території в чотирьох областях — Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій, що безпосередньо вплинуло на 100 тис. мешканців. Було завдано значної шкоди житлу, інфраструктурі, навколишньому середовищу та культурним об'єктам, таким як історичні будівлі, музеї та культові споруди.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: наслідки для агросектору та екології Півдня України

Крім того, було порушено енергопостачання, постачання питної води, зрошення сільськогосподарських угідь та роботу річкового транспорту на півдні України.

Згідно зі звітом, пряма шкода, завдана інфраструктурі та активам, склала $2,79 млрд, а розмір збитків перевищує $11 млрд, причому тривалий вплив на довкілля є найбільшою проблемою. Прямі пошкодження інфраструктури та активів були найбільшими в енергетичному та житловому секторах.

«За оцінками звіту, загальні потреби у відновленні та відбудові становлять $5,04 млрд, з яких $1,82 млрд будуть потрібні у найближчій/короткостроковій перспективі», — говориться у звіті.

Оцінка потреб після катастрофи буде уточнена в рамках наступного раунду Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення (RDNA), що проводиться Урядом України, Організацією Об'єднаних Націй, Світовим банком та Європейським Союзом.

Аналітики Dragon Capital вважають, що підрив Каховської дамби армією росії мав обмежений вплив на економіку України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus