На першій конференції Поля змін обговорили пріоритетні напрямки відбудови сільського господарства України

Перша міжнародна аграрна конференція «Поля змін: окреслення шляху українського сільського господарства» у Брюсселі 5 жовтня 2023 р.
Перша міжнародна аграрна конференція «Поля змін: окреслення шляху українського сільського господарства» у Брюсселі 5 жовтня 2023 р.
Джерело фото: УКАБ / UCAB

Уряд України визначив сільське господарство як ключову галузь, яка має зробити значний внесок у відновлення України. Для повного розвитку потенціалу української аграрної промисловості знадобиться широка співпраця з багатьма зацікавленими сторонами.

Про це говорили під час першої міжнародної аграрної конференції «Поля змін: окреслення шляху українського сільського господарства», яку провели 5 жовтня 2023 р. асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) та корпорація AGCO в Брюсселі, повідомляє прес-служба УКАБ.

Захід, який пройшов у Брюсселі 5 жовтня, зібрав понад 120 учасників — ключових політичних осіб України і ЄС, лідерів аграрного бізнесу та представників фінансових установ. Вони поділилися досвідом та обговорили підтримку України, зокрема відновлення агросектору та майбутні напрямки інтеграції до ЄС.

«Ми сподіваємося, що конференція стане трампліном для прискорення фінансування та реалізації конкретних дій у всіх сферах розвитку українського сільського господарства та аграріїв, які підтримуватимуть майбутню глобальну продовольчу безпеку», — коментує Фредерік Дев'єн, віце-президент з фінансів та регіональний керівник у Європі корпорації AGCO.

Фредерік Дев'єн, віце-президент з фінансів та регіональний керівник у Європі корпорації AGCO. Джерело: УКАБ

Керівник європейського офісу УКАБ Назар Бобицький зауважив, що український бізнес сподівається, що інституційна рамка Європи щодо відновлення України, якою має стати програма Ukraine Facility, допоможе країні пройти серйозні випробування у напрямку відновлення економіки, навіть коли ще триває війна.

«Нам потрібно створити в Україні життєздатну економіку на життєздатній основі в середньостроковій перспективі, і в той же час, змінити своє інституційне законодавство для майбутнього членства в ЄС. Одним з пріоритетних завдань брюссельського офісу УКАБ буде тісна комунікація з відповідними європейськими стейкхолдерами щодо максимально ефективного використання можливостей фінансової підтримки ЄС на користь українського бізнесу, зокрема, аграрного сектору», — говорить Назар Бобицький, керівник європейського офісу УКАБ.

Назар Бобицький, керівник європейського офісу УКАБ. Джерело: УКАБ

У конференції взяли участь представники агрохолдингів, що обробляють разом понад 2,5 млн га сільгоспземель. Вони підкреслили, що українське сільське господарство зараз стикається із значними викликами, які ставлять під загрозу його виробництво, прибутковість та інвестиції.

«З початку повномасштабної війни Україна вже отримала суттєву фінансову підтримку від міжнародних організацій і українська спільнота вдячна за цю підтримку, однак досі існує постійна потреба в допомозі, зокрема щодо зниження вартості логістики та сприянні у покритті страхування морського транспорту, що дасть українському аграрному сектору шанс на виживання», — підкреслив Айварас Абромавичус, голова правління компанії «Агро Регіон».

Айварас Абромавичус, голова правління компанії «Агро Регіон». Джерело: УКАБ

Негайні кроки, які потрібно реалізовувати аграріям України вже сьогодні, окреслив генеральний директор компанії ІМК Алекс Ліссітса.

«По-перше, ми маємо пріоретизувати зусилля щодо мінімізації втрат, завданих війною. По-друге, необхідно запровадити програму цільової фінансової допомоги с/г підприємствам та агробізнесу України за підтримки фінансових установ. По-третє, варто інвестувати в заходи безпеки для сільськогосподарських активів та інфраструктури в регіонах, які постраждали від війни, щоб зменшити ризик подальших втрат через нестабільність», — вважає він.

Алекс Ліссітса, генеральний директор компанії ІМК. Джерело: УКАБ

Під час панельної дискусії, присвяченій темі залучення коштів, було озвучено багато ініціатив і зобов’язань щодо фінансування.

«Нам потрібне оновлене відчуття терміновості та спрощені процедури, щоб зрозуміти, як ці гроші надходять на рівень аграріїв. Розподіл ризиків і більш доступні умови кредитування вимагають більшої координації між міжнародними фінансовими установами та місцевими банками», — заявила Анна Наплоха, генеральний директор AGCO Finance.

Анна Наплоха, генеральний директор AGCO Finance. Джерело: УКАБ

AGCO прагне бути ключовою зацікавленою стороною в цьому процесі та продовжуватиме співпрацю з УКАБ для створення огляду доступних схем фінансування та критеріїв прийнятності, що стане першим кроком до більшої прозорості та збільшення перспектив для українських аграріїв.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus