Правляча коаліція Латвії домовилася про введення заборони на імпорт зерна з рф та білорусі

Правляча коаліція домовилася заборонити імпорт російського та білоруського зерна до Латвії.

Про це пише Delfi.

У свою чергу, міністр фінансів Арвілл Ашераденс заявив, що заборонити транзит зерна в даний момент не можна, оскільки заборона не буде законною.

«Латвія, як маленька країна, не може допустити протиправних дій, створюючи тим самим ризик того, що інші країни не зважатимуть на Латвію», — заявив Ашераденс.

Міністр землеробства Армандс Краузе зазначив, що надалі буде запроваджено посилений контроль транзиту зерна, який здійснюватиме Продовольчо-ветеринарна служба, оцінюючи якість, безпеку та походження продукції. Це важливо, щоб визначити, чи є зерно російським чи вкраденим із окупованих територій України. Він також повідомив, що в Україні є наукові методи та база даних, за допомогою яких держави-члени ЄС зможуть визначити вирощене зерно в росії чи в Україні.

Продукти харчування, які ЄС імпортує з росії, можна купувати в України — міністр сільського господарства Латвії

Читати також

Також коаліція домовилася, що компанії, які використовують у своєму виробництві зерно російського походження, не зможуть претендувати на програми підтримки сільського господарства.

Прем'єр-міністр Евіка Силіня заявила, що зараз складно прогнозувати фінансові наслідки заборони на імпорт.

Краузе додав, що «абсолютна» більшість представників галузі сільського господарства не використовують зерно російського походження. Однак для перевезення цього зерна використовується латвійська залізнична та портова інфраструктура.

У лютому коаліція має намір підготувати та затвердити у Сеймі відповідний законопроект.

Як повідомлялося раніше, імпорт російського зерна до Латвії почав зростати, а повністю підконтрольний Міністерству транспорту Латвії LDz cargo є найбільшим латвійським перевізником зерна з росії. Міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс пропонував заборонити імпорт і транзит зерна з росії та білорусі до Європейського Союзу. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus