Уряд Румунії домовився з фермерами після тижня протестів: що зміниться для України

У понеділок, 15 січня, було досягнуто домовленості між Міністерством сільського господарства Румунії та представниками великих сільськогосподарських організацій.

Про це пише Euractiv.

Міністр сільського господарства Флорін Барбу повідомив, що угода включає 13 вимог фермерів. Обговорення триватимуть, щоб знайти компроміс щодо невирішених запитів.

Уряд зобов’язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики.

За словами Маріуса Міку, одного з представників фермерів на переговорах, угода, підписана після більш ніж трьох годин переговорів, не означає негайного припинення протесту, оскільки майбутні переговори з транспортниками, які триватимуть до четверга, можуть вплинути на їх тривалість.

Міку додав, що для уряду важливо до 31 січня надати відступ від обов’язкових правил сівозміни та 4% поріг землі в кожній фермі.

Крім того, уряд задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, завданих імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів і електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.

Барбу заперечив, що Румунія домагалася імпортного мита на зерно з України.

Читайте також: Пʼять країн ЄС хочуть введення мита на найбільш чутливі групи сільгосппродукції з України

Міністерство підтвердило, що міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини надіслали лист до Комісії ЄС із проханням про вжиття заходів, заявивши, що дешевша сільськогосподарська продукція з України поглинає їхні експортні ринки.

15 січня румунські фермери заблокували рух вантажівок через пункти пропуску «Сірет» та «Вікову-де-Сус». Пункт пропуску «Сірет» фермери блокували 13 та 14 січня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus