12 тисяч тонн мінеральних добрив заблоковані на митниці, весняна посівна під загрозою зриву — профільна асоціація

За даними компаній-членів «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) , станом на 15 січня 2024 року відомо про щонайменше 12 тис. т мінеральних добрив з 20 різних партій, які заблоковані на митниці без зрозумілих підстав та з порушенням норм Митного кодексу вже більше тижня. Вони прямували до України суднами, залізницею та автотранспортом.

Про це йдеться на сайті асоціації.

Як зазначили в УКАБ, компанії-імпортери подають повний перелік документів щодо добрив, підтвердження їх походження та маршруту від виробника, а також документи від виробника про якісні характеристики товару. Більшість заблокованих партій надійшли з ЄС від відомих виробників добрив.

Відповідно до наявної інформації асоціації, за ініціативи контролюючих органів працівники ДМСУ масово проводять відбір проб (зразків) для лабораторного дослідження, проте не дозволяють завершити оформлення і завести добрива на склади до отримання результатів дослідження, яке може тривати 10-30 днів.

«Це спричиняє величезні збитки через простій транспорту, зрив строків постачання за наявними контрактами та ставить під загрозу подальше забезпечення добрив під весняну посівну кампанію, адже підживлення озимини стартує за кілька тижнів», — йдеться у повідомленні.

За словами генерального директора УКАБ Олега Хоменка, проблема полягає не у відборі проб, а саме у блокуванні руху транспорту з добривами на склади, адже зазвичай дослідження проводяться паралельно і не мають блокувати постачання, що і передбачено Митним кодексом.

Читайте також: В Україні дефіцит аміачної селітри

Це не перший випадок перешкоджання імпорту добрив з боку митниці в розпал сезону і подібні ситуації з блокуванням спостерігаються майже щороку, зауважують в профільній асоціації.

УКАБ надіслав листа першому віце-прем’єр-міністру України — Міністру економіки України Юлії Свириденко з проханнаям терміново провести спільну нараду за участю представників Державної митної служби України, Служби безпеки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також представників УКАБ.

Раніше Latifundist.com повідомляв, що Державна митна служба України з 1 січня не розмитнює добрива, які не пройшли перевірку в лабораторії на відповідність заявленим кодам класифікації, наявності вмісту прекурсорів та «російського сліду» в їхньому виробництві.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus