Чи було зерно? Або чому Новаагро та Agromino судяться через майно харківського колаборанта Бурейчака


Джерело фото: Latifundist.com

Вересень 2022 року. Після успішного контрнаступу ЗСУ російські війська тікають з Харківщини, а разом з ними і колаборанти. Серед них — Віталій Бурейчак, директор фермерського господарства «Бурейчак», який заборгував чималі кошти відомим в Україні трейдерам, фінансовими установам та постачальникам хімії і насіння. 

Один з найбільших кредиторів — «Торговий будинок «Новаагро» — ініціював процедуру банкрутства господарства та стягнення коштів з продажу його активів. Ось тільки з активів залишилося зерно, яке було завезене на місцевий елеватор та мінеральні добрива, які зберігалися у третіх осіб. Хоча, може, на елеваторі і не було зерна Бурейчака? Майже рік і елеватор, і кредитори розбиралися з цим у суді.

Отже, розповідь на дві дії. Головні дійові особи — фермерське господарство «Бурейчак», його кредитори та «Вовчанський комбінат хлібопродуктів»

 Дія перша

 Хто такий Бурейчак?

У відкритих джерелах мало що можна знайти про фермерське господарство «Бурейчак». Відомо, що воно вело діяльність у селі Землянки Вовчанського району Харківської області з 2016 року. Займалося вирощування зернових та олійних культур.

Повістка про виклик В. Бурейчака, «Урядовий кур’єр»

Засновник Віталій Бурейчак на виборах-2020 балотувався у Харківську обласну раду 8-го скликання від проросійської партії «Наш край». Вибори тоді програв. З початком повномасштабного вторгнення почав співпрацювати з окупантами. А вже у вересні, після звільнення області, втік до росії. В «Урядовому кур’єрі» за листопад 2022 року опубліковане повідомлення, що він підозрюється у пособництві окупантам.

8 вересня 2023 року постановою Господарського суду Харківської області підприємство «Бурейчак» визнано банкрутом. Ліквідатором господарства призначено арбітражного керуючого Сергія Саутенка.

Борги Бурейчака

По собі Бурейчак залишив чималі борги. Цю інформацію ми знайшли у судових позовах. В одному з них говориться, що 3 лютого 2022 року між «ТБ «Новаагро» та ФГ «Бурейчак» було укладено договір поставки пшениці у кількості 837,4 т загальною вартістю більше 5,5 млн грн (з ПДВ) на умовах СРТ- елеватор «АПК «Новаагро». 

21 лютого сторони уклали аграрну розписку, в якій вказано, що ФГ «Бурейчак» передає в заставу майбутній врожай озимої пшениці з земельних ділянок у межах Вовчанського р-н Харківської обл. А наступного дня «ТБ Новаагро» перерахувало на рахунок господарства 3 млн грн. Днем пізніше ще 2 млн грн. 

24 лютого в село зайшли росіяни. Бурейчак, ймовірно, вважаючи, що нова влада прийшла надовго, почав з нею співпрацювати, а те, що винен чималі кошти українським кредиторам, волів не згадувати.

Весною 2023 року «ТБ «Новаагро» звернулася до суду з проханням визнати підприємство «Бурейчак» банкрутом, щоб після продажу його активів стягнути свій борг. Для призначення розпорядником майна запропонувала кандидатуру арбітражного керуючого Сергія Саутенка. Компанія оцінила свої збитки у 7 млн грн.

3 лютого 2022 р. «ТБ «Новаагро» та ФГ «Бурейчак» уклали договір поставки пшениці  на 5,5 млн грн

У кінці червня до суду надійшли нові кредиторські вимоги до ФГ «Бурейчак» від «Адама Україна». Сума вимог склала близько 7,5 млн грн. До пулу кредиторів, яким заборгував «Бурейчак», і які теж подали позов з грошовими вимогами, увійшли також «УЛФ-Фінанс» (1,1 млн грн), «Райффайзен Банк» (1,3 млн), «АгроХімСоюз» (2,7 млн), «Агролендлізинг» (2 млн) та «Інфініті Трейд» (622 тис. грн).

Єдине майно добрива та зерно

Після того, як було відкрито судове провадження у справі про банкрутство, «ТБ «Новаагро» дізналася, що під час окупації Харківської області ФГ «Бурейчак» передало на «Вовчанський комбінат хлібопродуктів» 2,4 тис. т озимої пшениці врожаю 2022 року балансовою вартістю майже 7 млн грн. 

Крім пшениці та мінеральних добрив, які зберігалися у третіх осіб, ніяких активів у ФГ «Бурейчак» не було виявлено.

На початку червня 2023 року компанія подала позов до суду з проханням накласти арешт на цю пшеницю і зобов’язати «Вовчанський КХП» віддати зерно на зберігання «ТД «Новаагро».

Скільки зерна було на «Вовчанському КХП»?

«Вовчанський КХП» належить компанії Agromino. У 2019 році на елеваторі було проведено реконструкцію та збільшено потужності зберігання до 34 тис. т. Починаючи з 16 липня 2022 року елеватор захопила окупаційна адміністрація і включно до 11 вересня 2022 року підприємство перебувало в окупації. З того часу воно перебуває у зоні активних бойових дій.

DeepStateMap. Зеленим кольором — звільнені восени 2022 р. населені пункти Харківщини

Коли через два місяці після деокупації компанія потрапила на елеватор, то дійсно знайшла там зерно. Під час інвентаризації було виявлено 20,3 тис. т пшениці урожаю 2022 року, що була завезена окупаційною адміністрацією.

Петр Крогман: Україна наче у в'язниці, звідки кожні два місяці питає росію: чи можна продовжити зернову угоду?
Читати також

Чиє це було зерно? Як нам пояснили в Agromino, за підтвердженими первинними документами від своїм агропідприємств завезли на елеватор 10,2 тис. т пшениці. Ще 2,5 тис. т — завезено з полів агропідприємств Agromino за підробленими документами на ім'я агрокомпанії «Прогрес». Інше зерно — невстановленої належності у зв'язку із відсутністю звернень його власників. Крім того, 3,4 тис. т зерна невстановленої належності було арештовано судом в межах деяких кримінальних проваджень.

За словами виконавчого директора Agromino Петра Томана, під час зберігання зерна на елеваторі у період окупації не проводилися процеси фумігації та сушіння. В результаті зерно було вологе, зі шкідниками та специфічним запахом.

Петр Томан

виконавчий директор

Agromino

«Ми провели за свій рахунок фумігацію. Постійно провітрювали склади, бо від зерна йшов неприємний запах. Паралельно ремонтували елеватор, бо через обстріли деяке обладнання вийшло з ладу. Шукали, хто б нам в цьому допоміг, але спеціалісти не хотіли їхати через близькість до кордону з росією і постійні обстріли».

Після деокупації

В Agromino кажуть, що не мають документів, які підтверджують, що під час окупації на елеватор було поставлено зерно саме ФГ «Бурейчак».

За словами Петра Томана, після деокупації до них багато було звернень від різних осіб щодо зерна на елеваторі, включно щодо продукції, на яку має претензії ліквідатор ФГ «Бурейчак». Стандартний зміст подібних вимог зводився до того, що певна особа є законним власником зерна, яке було вилучено під час окупації та завезено на елеватор на ім'я колаборанта.

Петр Томан

виконавчий директор

Agromino

«Таке звернення зазвичай супроводжувалося погрозами судових позовів. Проте, наша стандартна відповідь була, що ми не є судом або державною владою, щоб вирішувати такі численні вимоги третіх осіб та нам необхідні документальні підтвердження вимог таких осіб на зерно. Інакше ми ризикуємо віддати зерно неповноважній особі та бути у майбутньому відповідальними за збитки у кратному розмірі вартості зерна».

І додає: щодо «зерна Бурейчака» крім «ТД «Новаагро» до них зверталася ще одна компанія, яка заявила, що то її зерно Віталій Бурейчак завіз на елеватор. На що в Agromino сказали, що готові віддати зерно тим, хто надасть підтверджуючі документи.

Після деокупації до КХП було багато звернень щодо зерна

Чи було на елеваторі зерно Бурейчака?

Чому «ТД «Новаагро» наполягає, що саме зерно Бурейчака було на елеваторі? Бо після того, як було відкрите провадження у справі щодо банкрутства, головний бухгалтер ФГ «Бурейчак» надала декларацію про доходи та майно господарства, в якій зазначила, що 2,4 тис. т озимої пшениці врожаю 2022 року знаходиться на зберіганні на «Вовчанському КХП».

 «В рамках виконавчого провадження, було накладено арешт на це зерно. Виконавець з'явився на «Вовчанський КХП», але до процесу арешту зерна так і не був допущений. Після цього «Вовчанське КХП» подало апеляційну скаргу», пояснили в «ТД «Новаагро».

Східний апеляційний господарський суд розглянув скаргу від «Вовчанського КХП» щодо арешту зерна і встановив, що надані ліквідатором ФГ «Бурейчак» документи не підтверджують наявності у нього права власності на спірне зерно пшениці і факт її передачі на елеватор. Тож у вересні 2023 року апеляція була задоволена.

«Вовчанський КХП», 2018 р. Фото: Google maps

«ТД «Новаагро» говорить, що після того як «Вовчанський КХП» почав оскаржувати в апеляційному порядку рішення щодо арешту зерна, з’явилися первинні документи, в яких він зазначає, що на елеваторі могло бути зерно Бурейчака. А саме пшениця загальною вагою 2,4 тис. т «невідомого власника» — ймовірно, ФГ «Бурейчак». 

Коли «ТД «Новаагро» вказало на це, КХП відповіло, що це було припущення. Адже будь-які письмові договори щодо зберігання зерна були відсутні, як і будь-які складські документи, які б посвідчували належність зерна цьому господарству. Також в КХП заявили, що після звільнення Вовчанська ніхто з представників господарства не з’явився на елеваторі для пред’явлення прав на зерно.

Те, що зерно на елеватор завозилося, підтверджують ТТН, створені в процесі відвантаження зерна упродовж липня-серпня 2022 року, кажуть в «ТД «Новаагро». І додають: підписані вони тільки Віталієм Бурейчаком, оскільки елеватор знаходився в окупації і доступу до нього в Agromino не було. 

Усі ТТН містили печатку ФГ «Бурейчак», на якій видно код господарства. Засвічені копії цих накладних надав суду ліквідатор фермерського господарства.

На що «Вовчанський КХП» сказав, що у нього є сумніви щодо справжності та достовірності цих доказів. По-перше, вантажовідправником підприємства зазначено ТОВ, а не ФГ. По-друге, відсутні прізвища і підписи відповідальних осіб КХП, які приймали вантаж. І по-третє, відсутні відомості на це зерно в основному реєстрі складських документів. 

Що на це сказав суддя? Що ТТН є достовірними, бо мають відтиск печатки та відомості про вантаж пшениці, кількість та вид пакування (рішення суду за 4 квітня 2024 р.). 

Дія друга

Подальша доля зерна

Біля 4 тис. т «нічийної» пшениці з елеватора продали. Підприємство це рішення пояснювало тим, що за 6 місяців його власники так і не з’явилися, елеватор у зоні бойових дій та й компанія не отримує плату за послуги зберігання.

Петр Томан

виконавчий директор

Agromino

«Ми видали зерно тим фермерам, які підтвердили, що воно належить їм. Більшість робили це за такою схемою: зверталися до СБУ, надавали частково документи і потім СБУ давало рішення про те, що це зерно дійсно їх. Зерно ми їм видали впродовж березня-квітня 2023 року. На залишку було біля 4 тис. т. Тоді наші спеціалісти сказали, що якщо ще місяць воно буде зберігатися у складах, то його просто доведеться утилізувати. Ми вирішили провести аналіз якісних показників та спробувати його продати».

Лабораторні дослідження якісних показників зерна проводили у ДП «Центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» та «Одеській прикордонній державній контрольно-токсикологічній лабораторії». Вони показали, що пшениця за якісними показниками не відповідає вимогам для 4 класу, тому має відноситися до некласної, наголосили в Agromino.

Також в компанії кажуть, що пшеницю намагалися продати через тендер. Але ніхто не відгукнувся. Тоді звернулися до «Торгово-промислової палати», яка дала своє визначення вартості зерна і вже по цій ціні змогли знайти покупця.

Вартість такої некласної пшениці за результатами цінової експертизи ТПП Харківської області була визначена на рівні 2450-2750 грн/т на умовах поставки зі складу елеватора у м. Вовчанськ. Продаж відбувся за ціною 2,6 тис. грн/т, повідомили в компанії.

І додали, що готові передати отримані від продажу зерна кошти, будь-кому, хто зможе належним чином підтвердити свою власність на продукцію.

Пшениця

Суперечка за ціну і якість зерна

Найбільші кредитори ФГ «Бурейчак» звинувачують «Вовчанський КХП» в тому, що воно продало зерно по вдвічі заниженій ціні.

«КХП спеціально змінило класність зерна, щоб продати його по ціні вдвічі нижчій від ринкової. Але ж клас зерна визначається під час надходження зерна на елеватор. Так, зерно у процесі може зіпсуватися, але зберігання на клас зерна не впливає» — кажуть в «ТБ «Новаагро».

Вони оцінили 2,4 тис. т пшениці 4-го класу у більш ніж 13 млн грн. Звідки така цифра?

В Agromino припускають, що арбітражний керуючий розраховує збитки як уявний дохід від продажу цієї кількості пшениці із розрахунку 5,8 тис. грн/т, але безвідносно до місця (базису) поставки і виходячи з того, що ця пшениця за якісними показниками належить до 4 класу.

«А це має ключове значення для визначення ціни, оскільки вартість 1 тонни пшениці на елеваторі в 7 км від лінії фронту буде однією, а вартість цього зерна в Одеському порту, або навіть у покупця в Туреччині — значно іншою», — зауважують в Agromino.

З цього питання ми також звернулися до ще одного кредитора ФГ «Бурейчак» — «Адама Україна». Там нам пояснили, що «Вовчанський КХП» продав своїй пов’язаній юридичній особі «Трайгон експорт» пшеницю, яка належала ФГ «Бурейчак», за ціною всього 2,6 тис. грн/т. У той час як експертним висновком встановлено, що середня ринкова вартість пшениці фуражної 4-го класу в період з 1 по 30 квітня 2023 року становила 5,8 тис. грн/т.

«Тобто пшеницю було продано всього за 6 137 820 грн замість 13 692 060 грн. Надалі «Вовчанський КХП» отримані від реалізації пшениці кошти зарахував в рахунок вартості послуг зі зберігання відповідного зерна в результаті чого ФГ «Бурейчак» взагалі не отримало коштів від пшениці, яка йому належала. Враховуючи зазначені вище обставини в межах справи про банкрутство ФГ «Бурейчак» просить ТОВ «Вовчанський комбінат хлібопродуктів» відшкодувати йому збитки у розмірі 13 807 248,00 грн», — відмітили в «Адама Україна».

Лабораторні дослідження пшениці

 

Що ухвалив суд?

У грудні минулого року «Вовчанський КХП» звернувся до суду із заявою про відвід судді з огляду на її упередженість у процесі. Підприємство вважає, що до моменту розгляду справи по суті вона робила висновки на користь тільки однієї сторони.

«Ми також звертаємо увагу на абсурдний випадок, коли заяву про арешт зерна на елеваторі у липні 2023 року було подано безпосередньо «ТБ Новаагро» у справі №922/1909/23 — де та сама суддя ухвалила явно упереджене рішення на користь «ТБ Новаагро», яке у подальшому за скаргою «Вовчанського КХП» було скасовано судом апеляційної інстанції як необґрунтоване», — розповіли в Agromino.

Відвід судді господарський суд Харківської області не задовольнив. Тож у компанії сказали, що будуть піднімати це питання в суді апеляційної інстанції під час апеляційного оскарження рішення за результатом вирішення спору, яке, як очікує Вовчанський КХП, буде не на його користь, виходячи з поведінки судді.

А яким же було рішення суду? 4 квітня 2024 року Господарський суд Харківської області прийняв рішення задовольнити всі вимоги позивачів, а саме: стягнути з КХП на користь ФГ «Бурейчак» збитки у розмірі 13,8 млн грн. 

Як нам пояснили в «Адама Україна», у разі будь-яких надходжень коштів від елеватора на рахунок ФГ «Бурейчак», вони будуть розділені пропорційно між кредиторами. Але треба враховувати те, що у першу-третю чергу задовольняються вимоги по оплаті праці, зобов’язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров’ю громадян тощо. А вимоги незабезпечених кредиторів — лише у четверту чергу. 

Кримінальна справа проти КХП

9 лютого цього року на «Вовчанський КХП» завели кримінальну справу. КХП інкримінують статтю 388 частина 1 КК України (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації). За декілька днів після цього були арештовані 6,1 млн грн, які зберігалися на рахунку КХП. У судовому документі вказано, що це кошти, які були отримані від реалізації озимої пшениці, на яку у березні 2023 року ухвалою Київського районного суду м. Харкова було накладено арешт. 

У Agromino тоді заявили про рейдерську атаку на свої активи з боку «ТБ «Новаагро». Зараз триває досудове розслідування по цій справі. 

Костянтин Ткаченко, Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus