FARMERHOOD: Як український і американський бізнеси об’єдналися, щоб допомагати фермерам з деокупованих територій


Джерело фото: The Howard G. Buffett Foundation/Paula Bronstein

FARMERHOOD (Фермерське Братерство) — це платформа, через яку іноземні фермери та донори надають адресну фінансову допомогу дрібним українським фермерам, що постраждали від російської навали. Вони повинні мати в обробітку до 500 га і працювати у 50-кілометровій зоні, прилеглій до зони бойових дій або деокупованої території. Проєкт немає затвердженого фонду грошей до розподілення. Донати збираються по всьому світу. У 2023 році вдалося зібрати суму у понад $330 тис.

Скільком фермерам вже допомогли і чим саме? Чому в проєкті ставка зроблена на американських спонсорів? Наскільки важко їх залучати та як українські фермери можуть достукатися до своїх колег за кордоном і отримати від них допомогу? Як Говард Баффет допомагає зрозуміти американським фермерам, через що доводиться проходити їх колегам в Україні? 

Щоб більше дізнатися про це, наша редакція провела один день разом з Катериною Конащук, співзасновницею FARMERHOOD. І не в Києві, а на її малій батьківщині — у Миколаївській області, де ми також мали змогу поспілкуватися з учасниками проєкту.

Відчуття дому

Володимир Бугай займається фермерством більше 10 років. Його господарство «Маран» знаходиться у селі Тамарине, що неподалік від Снігурівки на Миколаївщині. Як і багато хто в Україні, він до останнього не вірив, що росія наважиться на повномасштабне вторгнення. Про це він нам розповідає, стоячи біля зруйнованої сільської школи, в котрій колись навчався.

Володимир Бугай

На момент вторгнення фермер обробляв близько 200 га землі. Мав для цього всю необхідну техніку, склад, невелику насіннєву лінію (в майбутньому планував більш серйозно займатися насінництвом). Під час окупації змушений був виїхати до Миколаєва. Та як тільки у листопаді 2022 року росіян прогнали з регіону, повернувся у рідне село.

Володимир Бугай

директор підприємства

«Маран»

«Перше враження було дуже приємне. Відчуття, що ти повернувся додому. Це твоя земля, це Україна. А потім починаєш усвідомлювати, що багато чого в тебе вже немає. Склад посічений. Частини пшениці немає. Насіння ярого ячменю для посівної росіяни викрали разом з причепом, у якому воно лежало. Поїхали на ті поля, що поряд з селом (на дальні не ризикнули їхати), дивимося, а там одне поле згорівше, а інше поросло бур’янами. І ти собі думаєш: оце і все, що в тебе залишилося — тільки бур’яни».

Загальні збитки фермер оцінив у 4,5 млн грн. На той момент посівну він не міг проводити. Поля заміновані. Добрив і насіння немає. Від розкрадання техніки врятувало те, що у селі довгий час залишалися батьки. Вони заховали трактор і привели його в непридатність, знявши акумулятор.

Розмінуємо? FSD Ukraine подвоює бюджет проєкту гуманітарного розмінування в Україні
Читати також

Тож, посіявши тільки 4 га ярого ячменю, Володимир вирішив, що краще буде займатися розмінуванням і готуватися до наступної посівної. Придбав у господарство 4-метровий розміновувач, який причепив до трактора, і потихеньку почав обстежувати поля на наявність вибухонебезпечних предметів. Станом на весну 2024 року залишилося розмінувати біля 50 га.

Як гра у шахи допомогла розбудити американську свідомість

Восени 2023 року Володимиру вдалося посіяти на 100 га озиму пшеницю і ріпак.

На запитання, де вдалося взяти кошти на відновлення господарства і посівну, каже, що війна об’єднала людей. Частину грошей позичив приятель-фермер з Херсонщини зі словами: «Віддаси, коли зможеш». З боку банків підтримку не знайшов — господарство у червоній зоні.  

Тож почав подавати заявки в проєкти, які підтримують дрібних фермерів, в тому числі і на проєкт FARMERHOOD.


Володимир Бугай

директор підприємства

«Маран»

«З платформою працювати просто: ти реєструєшся, вносиш свої дані і коротко описуєш свою історію. Я написав, що всі мої поля, які були посіяні, згоріли, а ті, які були підготовлені до весняної посівної, заросли бур'янами. Далі пояснив на що саме мені потрібні кошти — на пальне, насіння, добрива та ЗЗР. Через якийсь час мені зателефонували з «ОККО» і попросили визначитися — мені потрібні бензин чи інше пальне і в якій кількості. Після цього отримав на $3 тис. паливних талонів для осінньої посівної. Вже трохи легше стало».

Фермер ділився своєю історією із американськими фермерами. Знаходив їх на YouTube, у TikTok і в коментарях до відео залишав посилання на FARMERHOOD.

А далі були шахи. Точніше — онлайн-шахи, гра, у якій в реальному часі ти можеш грати з мільйонами шахістів з різних країн світу. В суперники Володимир спеціально обирав саме американців. Хоча, як зізнається, через різницю у часі було важко, адже доводилося грати або пізно ввечері, або рано-вранці.


Володимир Бугай

директор підприємства

«Маран»

«В шахи грають думаючі люди. Я розумів, якщо я їм скину посилання, вони його обов’язково прочитають. У повідомленні писав, що я фермер з України, пройдіть за посиланням і прочитайте мою історію. Мабуть, хтось та й перейшов, раз я отримав паливо. Були й такі, хто писав: «Ти здайся, а ми тобі задонатимо». Але я не піддавався. Були й такі, хто переймалися, як моя сім’я, як ми пережили це все. Писали, що щиро переживають за Україну. Шахи — це 10-хвилинна партія. І буває, що ти в шахи не граєш, а відповідаєш людині, бо їй вже ті шахи не цікаві, а цікаве спілкування».

Володимир Бугай, Катерина Конащук і головний редактор Latifundist.com Костянтин Ткаченко

Як з’явилася ідея створити Фермерське Братерство в Україні?

Катерина Конащук

керівниця та одна з засновниць благодійного проєкту

FARMERHOOD

«Історія Володимира унікальна. Він розуміє, що під лежачий камінь вода не тече. І своїм прикладом показує, як можна залучати кошти і бути самим собі ковалем щастя. Викликає повагу ще й те, що він залучив кошти не тільки для себе, а й своїх сусідів. Ми це бачили по донатах».

Ідея створити FARMERHOOD прийшла спільноті небайдужих людей з агробізнесу: Роману Хрипко, керівнику підрозділу керування агрономічними ризиками компанії Syngenta в Україні, Інесі Кравченко, екс-голові розвитку бізнесу EMEA EarthDaily Agro, Андрію Дем’яновичу, засновнику та керівнику Feodal. Співзасновниками також є Kernel Trade, та благодійні фонди — український БФ «ДАР» і міжнародний БФ Alight.

Олександр Головін

 комерційний директор

по Україні

«Кернел»

«В основу проєкту покладена правильна і суперструктурована ідея — допомогти фермерам, постраждалим від війни, зберегти свій бізнес. Тому у членів нашої команди, дійсно, горіли очі. І в успіх ми вірили».

До проєкту у якості партнерів також доєдналися Growex, AgriLab, OKKO, «Епіцентр», Baker Tilly, YouControlArriba!, Zeep, Latifundist Media, DeepStateMap, Kosovan Legal Group та багато інших. 

Катерина каже, що у кожного партнера є свої завдання й алгоритм роботи по реалізації проєкту. Наприклад, міжнародний благодійний фонд Alight збирає кошти від іноземних фермерів і корпоративних донорів, генерує податкові декларації та здійснює грошові перекази до українського благодійного фонду «ДАР». Зі свого боку «ДАР» нараховує та передає матеріальну допомогу фермерам. За бухгалтерський та податковий супровід відповідає Baker Tilly.

Хто може розраховувати на допомогу?

Ще на етапі створення платформи FARMERHOOD співзасновники домовилися, що будуть допомагати саме дрібним фермерам. На допомогу можуть претендувати аграрії, які вирощують польові культури і мають земельний банк від 20 до 500 га, або займаються овочівництвом на площі від 10 до 200 га.

Важливий пункт: земельні ділянки мають бути розташовані у 50-кілометровій зоні, прилеглій до зони бойових дій або деокупованої території згідно DeepStateMap.

Що треба зробити фермеру? Заповнити на платформі анкету, розповісти свою історію, доєднати фото і чекати підтвердження. Як тільки надана інформація буде перевірена, статус анкети буде змінений на «активна». Після цього вона стане доступною для перегляду донорами.

Що треба зробити донору? Ознайомитися з анкетами і обрати того фермера, якому хочуть допомогти, або направити донати у спільний фонд до розподілення.

Передбачити, кому конкретно і скільки буде зібрано грошей та за який період — дуже складно. І саме тому фермер з Миколаївщини Володимир Бугай проробив величезну роботу по розповсюдженню своєї історії. Треба було, щоб його почули, про нього дізналися і задонатили.

Скриншот з сайту FARMERHOOD: синім кольором показані агропідприємства, в яких всі заявки закриті, помаранчевим — частково закриті, зеленим — не закриті

А спонсори хто?

Катерина Конащук

керівниця та одна з засновниць благодійного проєкту

FARMERHOOD

 «Ми віримо в фермерське братерство, силу спільноти і силу довіри. Саме тому побудували таку платформу, яка прозоро допомагає залучити гроші від іноземних фермерів, агрокомпаній або просто донорів для українських фермерів».

Наразі система донацій найбільш вигідна донорам, кооперативам і фермерським організаціям зі США. Не тільки тому, що в цій країні досить розвинені фермерські братерства — саме американське законодавство стимулює допомагати і донатити. Якщо ти донатиш через фонди, які мають спеціальний податковий статус, то отримуєш податкові пільги у розмірі 25-35%. Причому не важливо, чи ти юридична, чи фізична особа.

За 2023 рік більше ста двадцяти дрібних спонсорів передали кошти FARMERHOOD. Суми різняться від $20  до $10 тис. Серед них вирізняється фермер з Небраски Оррін Стренд (Orrin Strand), який задонатив зерна на $5,8 тис.

Катерина Конащук

керівниця та одна з засновниць благодійного проєкту

FARMERHOOD

«Він поставив машину свого збіжжя на елеватор і сказав, що всі гроші з його продажу перерахує FARMERHOOD, тому що ми робимо одну справу — годуємо світ. І додав, що хоче допомогти не грошима, а саме зерном, тому що ціна на зерно у світі формується в тому числі і за рахунок того, що Україна має обмежені можливості експортувати».

За 2023 рік вдалося зібрати більше $330 тис., або 19% від отриманих запитів фермерів.

Найбільшими корпоративними донорами FARMERHOOD за підсумками 2023 року стали міжнародні компанії Cargill, Land O’Lakes, Ameropa AG та SunStone Brokers.

У відповідь на запит нашої редакції, Andreas Rickmers, COO Food & Feed, Member of the Management Board of Ameropa Group, наступним чином прокоментував виділення допомоги.

Andreas Rickmers

COO Food & Feed,

Member of the Management Board of Ameropa Group

«У світі, охопленому конфліктами, Ameropa усвідомлює важливість підтримки тих, хто найбільше постраждав від спустошення війни. Дрібні фермери в Україні стикаються з величезними труднощами внаслідок російського вторгнення, що триває, бо їм важко отримати доступ до основних ресурсів, необхідних для їх існування. Завдяки нашій підтримці FARMERHOOD пожертвою в розмірі $100 тис. у 2023 році та завдяки видатним і вражаючим зусиллям їхньої команди ми можемо негайно надати допомогу тим, хто її потребує, допомагаючи полегшити тягар, який лежить на цих стійких людях. Завдяки цій пожертві ми сподіваємося зробити значний вплив на виживання дрібних українських фермерів, демонструючи цінності Ameropa, які підтримують нужденні громади».

Чому до американських фермерів поки важко достукатися?

Голова The Howard G. Buffett Foundation і один із найбільших приватних донорів України, Говард Баффет говорить, що потрібен час на те, щоб пояснити американським фермерам як війна в Україні впливає на них та чому вони мають піклуватися про її результат.

Говард Баффет

голова The Howard G. Buffett Foundation

«Україна географічно знаходиться далеко. Багато фермерів ніколи навіть не виїжджали з США. Тому розбудити їх свідомість і пояснити, чому саме вони повинні допомагати своїм колегам з України — на це може піти деякий час. Але ми не здаємося і продовжуємо над цим працювати».

Його Фонд взяв на себе покриття операційних витрат FARMERHOOD у 2024 році, щоб кожен долар, який пожертвували інші, міг піти безпосередньо українському фермеру.

Говард Баффет: Багато американських фермерів ніколи не виїжджали з США, тому спонукати їх допомагати українським колегам — потрібен деякий час
Читати також

А щоб підвищити обізнаність серед своїх співвітчизників, Фонд Говарда Г. Баффета допоміг опублікувати історії українських фермерів, у тому числі тих, яких підтримала FARMERHOOD, у журналі Farm Journal, американському виданні, яке широко читає фермерське співтовариство цієї країни.

Разом із підтримкою USAID та LatifundistMedia ці сюжети також транслювались американським глядачам сільськогосподарського телеканалу RFD-TV

Photo: The Howard G. Buffett Foundation/Paula Bronstein

Катерина зазначає, що для заявок фермерів на FARMERHOOD важлива будь-яка сума підтримки. Незважаючи на те, що Фонд Говарда Г. Баффета є великою фундацією, він уже підтримує багато інших ініціатив в Україні та має обмежені ресурси. Тому він зосереджується на підтримці FARMERHOOD виключно для того, щоб мотивувати інших донорів підтримувати українських фермерів.

Катерина Конащук

керівниця та одна з засновниць благодійного проєкту

FARMERHOOD

«Одним із головних пріоритетів благодійності Говарда Баффета в Україні є допомога малим і середнім українським фермерам пережити цю війну. Прозорість FARMERHOOD і платформа прямого звернення до фермерів сподобалися йому як чудовий спосіб зв’язати потребуючих фермерів із тими, хто хотів надати їхню підтримку. Одним із його найбільших внесків була допомога в розповіді про українських фермерів у національних ЗМІ США та надихнула на солідарність і взаємну підтримку між фермерськими спільнотами обох країн».

 

Говард Баффет і Катерина Конащук

 

На що даються кошти і яка це може бути сума?

FARMERHOOD надає допомогу за п’ятьма напрямками:

  1. Насіння, добрива та засоби захисту рослин.
  2. Агрономічні консультації: як в умовах обмежених ресурсів найефективніше використати кошти (наприклад, деякі фермери мають запити на відбір аналізів ґрунтів).
  3. Паливні талони для проведення польових робіт.
  4. Ваучери на будівельні матеріали для ремонту сільськогосподарських об'єктів.
  5. Кошти на розрахунковий рахунок для часткового покриття зарплат сільськогосподарських працівників, сплати паїв та інших сільськогосподарських потреб ( не більше 30% загальної суми).

Аграрії при подачі заявки мають обрати максимум три категорії, які для них є найактуальнішими. Щодо загальної суми допомоги, то вона пропорційна площі офіційно зареєстрованих земельних ділянок і вираховується як: 50$/га для рослинництва і 150$/га для овочівництва.

Скільки фермерів отримали допомогу?

У 2023 року було підтверджено 487 заявок від 185 фермерів на загальну потребу понад $1,6 млн, а відхилені приблизно третина всіх заявок.

Як зауважує Катерина Конащук, хоча проєкт акцентує, що допомагає тільки дрібним фермерам, інколи все ж надходять заявки і від великих господарств. Окрім того, власників перевіряють на зв’язки з країною-агресоркою, чи не мають вони відкритих проваджень, прострочених аграрних розписок, чи зареєстровані на території України до повномасштабної війни та чи продовжують діяльність. Підтвердити цю інформацію допомагають партнери Feodal.ua та YouControl.

В більшості відмова йде через те, що території знаходяться далі, ніж вказано в умовах надання допомоги (перевіряють по GPS-координатах земель і відносно карти DeepStateMap, яка є партнером проєкту) або офіційно зареєстровані площі перевищують ліміти програми.

На травень 2024 року проєктом виконано більше 150 заявок на більш ніж 12 млн грн, і збір донатів та передача допомоги продовжується.

Катерина Конащук

керівниця та одна з засновниць благодійного проєкту

FARMERHOOD

 «Наша надія лишається на аграрну спільноту, яка розуміє всі виклики фермерів, і ми сподіваємося, що вони будуть розширювати свою допомогу українським фермерам. Йде посівна і ми дуже хотіли допомогти багатьом українським аграріям посіятися».

Чоловік Катерини зараз знаходиться у лавах ЗСУ. Вона з посмішкою згадує, як одного разу він їй телефонує і каже:

Ти не уявляєш, я робив укріплення, а тут 60-70 см чорнозему!

Що тебе так здивувало?

Що це українська земля і вона прекрасна! Ми обов’язково маємо стати фермерами після нашої Перемоги!

Тож поки Катерина Конащук чекає Перемоги і повернення додому чоловіка, продовжує разом з колом своїх однодумців докладати зусилля, щоб пришвидшити відновлення невеликих фермерських господарств. Тільки разом Україна вистоїть.

Костянтин Ткаченко, Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus