Оранка чи глибоке рихлення? Дослідження Agrohub про вплив обробітку ґрунту на врожайність в українських агрохолдингах

Оранка чи глибоке рихлення? Дослідження Agrohub про вплив обробітку ґрунту на врожайність в українських агрохолдингах
Оранка
Джерело фото: Latifundist.com

Нещодавно команда Agrohub разом із провідними агрохолдингами України провела масштабне дослідження агротехнологій по п’яти ключових культурах. Результати дослідження базуються на польових даних великих українських аграрних компаній, серед яких «Контінентал Фармерз Груп», МХП, «Астарта-Київ» та ін.. Усі ці холдинги знаходяться у Центрально-західному регіоні і вибірку даних брали за сезони 2018-2021. Вивчались параметри і взаємозалежності, характерні саме для цього регіону. Також дані, що надавались учасниками, проходили ретельну валідацію. У разі виявлення помилкових даних по критичних параметрах по полю, всі дані з цього поля виключались із дослідження (щоб не викривляти вибірку), а помилкові дані направлялись учаснику для виправлення або отримання коментарів.

Дослідження Agrohub про вплив попередників на врожайність основних сільгоспкультур на 200 тис. га
Читати також

У попередньому блозі говорили про вплив попередників на майбутню врожайність п'яти основних товарних культур у Центрально-західному регіоні. Тепер давайте поглянемо, як впливає різний тип обробітку ґрунту на культури та їх врожайність.

Дослідження, результати якого зображені в Таблиці 3, демонструє вплив типів обробітку ґрунту на майбутню врожайність 5-ти основних товарних культур в Центрально-західному регіоні, а також посівні площі по кожній культурі з використанням того чи іншого типу обробітку ґрунту.

Вплив типів обробітку ґрунту на майбутню врожайність 5-ти основних товарних культур

* Коефіцієнт, представленний у таблиці, розрахований як відносне відхилення врожайності за певної обробки від середньозваженої врожайності культури за сезони 2018-2021. Це означає, що коефіцієнт 1 говорить про те, що врожайність після обробітку ґрунту залишається на середньому рівні, відповідно коефіцієнти <1 вказують на негативний вплив обробки на досліджувану культуру, і >1 на позитивний вплив (приріст врожайності). По горизонталі вказані досліджувані культури, по вертикалі — типи обробітку ґрунту.

Під поверхневою обробкою ґрунту мається на увазі обробка ґрунту будь-якими видами ґрунтообробних знарядь на глибину до 15 см.

Як видно з таблиці, кукурудза та соя непогано переносять поверхневий обробіток ґрунту без втрат урожайності відносно середніх значень (98-105% від середньої врожайності).

Оранка по всім 5-ти культурам показує хороший результат (100-110% від середньої врожайності).

Варто звернути увагу на глибоке рихлення, всі культури, крім пшениці, мають тенденцію до зниження врожайності. Висновки цього дослідження не є рекомендацією відмовлятися від такої необхідної операції, а пропозицією підходити до вибору типу обробітку ґрунту з розрахунку економічної доцільності наслідків та умов, що склалися.

Також у таблиці демонструються кількість гектарів за культурами та типами обробітку ґрунту, що у свою чергу відображає переваги учасників дослідження у використанні тих чи інших підходів. Так під соняшник, кукурудзу та сою відведено більше гектарів з оранки та глибокого рихлення. Для пшениці переважно застосовується поверхневий обробіток ґрунту. Для ріпаку спостерігається паритет, майже 45% (поверхнева обробка) на 55% (оранка).

Глибоке рихлення

Наступні візуалізації демонструють вплив різних типів обробки ґрунту на врожайність озимих культур по рокам. Ми бачимо, що в залежності від сезону є суттєві відмінності по впливу того, чи іншого обробітку ґрунту, втім можна виявити певні тенденції.

Вплив різних типів обробки ґрунту на врожайність озимих культур по рокам

  • Глибоке рихлення і оранка мають позитивний короткостроковий вплив на пшеницю.
  • На ріпаку глибоке рихлення має негативний вплив.

Поверхневий обробіток дає переважно гірші короткострокові результати на обох культурах.

Вплив різних типів обробки ґрунту на врожайність ярих культур по рокам

  • Глибоке рихлення має негативний короткостроковий вплив в порівнянні з оранкою для соняшника.
  • Глибоке рихлення, як необхідну операцію, краще планувати під кукурудзу або сою.
  • Комбінація підходів оранка+глибоке рихлення продемонструвала позитивний вплив на врожайність соняшнику.

З продовженням такого роду досліджень, а також по мірі збільшення кількості даних та репрезентативності вибірки, висновки будуть ставати все більш точними та різноманітними за рахунок більшої кількості підходів до вирощування культур.

Нагадаємо, що дослідження проводилося на основі даних за 4 сезони 2018–2021 рр., отриманих від учасників по 180+ тис. га площ в обробці (понад 8000 полів та більше, ніж 21 млн унікальних значень у базі даних).

Результатами повного дослідження Agrohub є презентація, що містить понад 250 візуалізацій за 171 дискретним показником, включаючи дослідження з насіння, добрив, ЗЗР, технологічних операцій, ґрунту, погоди, у розрізі сезонів, культур та погодних умов. А також є детальні звіти та аналітика у форматі Excel.

Інформація для агровиробників:

У разі якщо ви маєте бажання долучитись до дослідження та отримати повні результати, ви можете звернутись до нас по email: start@agrohub.org. Ми відкриті до співпраці та готові відповісти на ваші запитання, а також розповісти детальніше про дослідження.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus