Ми за 800 метрів від Гостомельського аеропорту. Репортаж з Green Guild Group


Джерело фото: Latifundist.com

У кожного агропідприємства, постраждалого від війни, своя історія. Але Green Guild Group — особливий випадок. Лютий 2022 року підприємство зустріло в розпалі будівництва першого в Україні заводу з очистки картоплі. Війна все змінила. Разом з тим, знаходиться компанія у Гостомелі, поруч з аеропортом, бої за який почалися з першого дня російського вторгнення і закінчилися знаковою перемогою української армії. Тож не дивно, що напередодні 24 лютого ми відправилися саме до «Зеленої гільдії» — з’ясувати, як компанія живе зараз, через рік після жахіття перших днів бойових дій. 

У Гостомелі нас зустрів класичний зимовий пейзаж: «за бортом» мінус п’ять, земля вкрита снігом. Green Guild Group розташована в північній частині селища, тож ми мали можливість дорогою роздивитись, як Гостомель виглядає сьогодні. Через рік після того, як в селищі було зруйновано майже 40% споруд і повністю знищено понад 900 об’єктів. І що дивно — при погляді з автомобіля око не чіпляється за якісь явні сліди війни — чи то селище за рік їх залікувало, чи то їх замаскувала зима. 

Картина кардинально змінилася, коли ми під’їхали до будівель Green Guild Group. Біля офісу припаркована фура. З іншого боку — пустий контейнер для овочів. Сама компанія юридично досі «приписана» до цієї адреси. Але фактично офісу вже немає. Замість дверей чорніє отвір в фасаді. Будівля потрощена. Штукатурка обвалилася. Нівелюють розруху лише ялинки біля входу. 

Сергій Завгороднюк

президент

Green Guild Group

«На цьому місці потрібно все розбирати, рівняти з землею і відбудовувати заново. Відновлення будівлі неможливе — наслідок впливу високих температур. Тут все згоріло. До 24 лютого 2022 року офіс жив своїм життям. Все було гарно і красиво. У нас тут їдальня працювала».

При цьому, в порівнянні з іншими будівлями, офіс ще добре зберігся. Поряд з ним розташовані склади, які зараз більше нагадують руїни римських часів, ніж промислові об’єкти: залізобетонні колони, закріплені на них балки і скрізь кам’яні та металеві уламки — от і все, що залишилось. 

«На дах цієї будівлі прилетіли дві чи три ракети. Пряме влучання. Бачите, що від неї залишилося, — указує Сергій на остов великої споруди — На ту будівлю – теж в дах прилетіло. У велику нашу заводську будівлю, де у нас розташовані цехи, теж були прильоти. Знищені склади і ємності для зберігання овочів, пошкоджена сільгосптехніка»,— констатує власник підприємства.

Втім пояснюється все просто. Підприємство розташовано за 5 хвилин ходьби від аеропорту «Антонов», за який у лютому 2022 року велися запеклі бої. Від офісу Green Guild Group до злітно-посадкової смуги — 800 метрів. Причому це фактично зона прямої видимості. Поля компанії також межують з аеропортом — огинають його півколом з півночі. Тож наслідки шокуючі, але закономірні. Взагалі, збитки від російського вторгнення в Гостомелі оцінюють в суму більше $340 млн. Частка Green Guild Group у цій сумі — приблизно $15 млн.

Війна, яку не чекаєш 

Починаємо обхід території. Зупиняємося біля входу в підземний склад. Він теж потрощений, на фасаді сліди від влучання осколків, але захиститися від обстрілу тут можна. Сергій Завгороднюк підтверджує нашу здогадку.

Сергій Завгороднюк

президент

Green Guild Group

«Коли почалася війна, ми працювали. Я стояв тут і побачив, що у напрямку аеропорту летять гелікоптери. Кілька десятків, — Сергій Завгороднюк рукою окреслює в небі траєкторію, — підлетіли і почали бомбити. Таких потужних вибухів я в житті не чув. Уламки прямо над головою. Всіх людей ми відразу перевели в укриття — на щастя, у нас є це підземне сховище. А потім почали відправляти їх додому групами. На це у нас пішло два дні».

За словами Сергія, війна і для робітників компанії, і для контрагентів стала повною несподіванкою. 

«Ми вже ховалися у сховищі, але зв’язок був. Навкруги летять уламки, а мені дзвонять з однієї з великих торговельних мереж. Приймаю виклик, чую: «Так ви везете нам вашу картоплю запаковану, чи не везете?». Кажу: «Яка картопля — війна!». «Та яка війна, давайте картоплю!», — відповідають», — ілюструє атмосферу перших днів війни Сергій Завгороднюк. 

Хоча насправді події розвивалися стрімко. Сергій згадує, що спочатку бої велися десь на території аеропорту, але потім почали зміщуватися в напрямку підприємства. Причому обстріли велися з різних видів зброї — з БТР-ів, стрілецької зброї. Вибухали ракети. Біля підприємства «приземлилася» навіть одна «Точка У» — як гучне і руйнівне підтвердження сумнозвісної «точності» російських ракет.

Сергій Завгороднюк

президент

Green Guild Group

«В результаті, вже 26-27 лютого ми не могли сюди потрапити. Основні руйнування прийшлися на кінець лютого. А повернулися ми на підприємство тільки на початку квітня, після остаточного звільнення Гостомеля».

Хоча сам він майже весь цей час був поряд. 

«Правда, не тут, а в Бучі. Мені довелося всі події пережити особисто. Жив у будинку, в підвал не ховався. Одного разу ракета розірвалася метрів за 10 від мене — навіть трошки контузило. Отака була ситуація. З Бучі я виїхав лише в кінці березня — з останнім ешелоном, після того, як отримав від наших військових смс-ку, що через два дні в місті почнеться зачистка від окупантів», — розповів нам керівник «Зеленої гільдії».

У чому винен український бурячок?

Тим часом підходимо до епіцентру руйнувань. Тут дійсно вже нічого відновлювати. Суцільні уламки і кам’яні скелети будівель. 

«Тут була слюсарна майстерня, де ми відновлювали наші контейнери. В цьому приміщенні на зиму консервували генератори для поливних станцій і інше обладнання для зрошування. На момент російського вторгнення тут знаходилася система на 60 га крапельного зрошення і 10 га спринклерного зрошення. Все це згоріло. А в цій будівлі зберігалося біля 1 тис. т буряка. Ми колись спільно с німецькою компанією зробили сучасне сховище площею біля 4 тис. квадратних метрів. Воно теж знищене», — перелічує Сергій Завгороднюк. 

За його словами, компанія втратила також більшу частину контейнерів, як і самі товарні запаси продукції. Без електрики і охолодження овочі згнили. Після повернення у Green Guild Group спробували відсортувати продукцію, але виявилося, що сортувати вже нічого.

Конкурент пізнається в біді

Втім, було б несправедливо концентруватися у нашій розповіді лише на втратах. Як виявилося, приємні несподіванки на війні також трапляються. 

Завдяки одній з таких несподіванок Green Guild Group в 2022 році вдалося виростити картоплю.

Справа у тому, що майже всі землі компанії були заміновані. Розмінування розтягнулося на кілька місяців. До того ж, «Зелена гільдія» на своїх полях вирощує овочі виключно на зрошенні, яке в компанії тільки планують відновити.

Овочі будуть. А чи буде де їх зберігати? Розповідаємо, що відбувається з овочевою галуззю в Україні та чи достатньо овочесховищ
Читати також

Як це не дивно, допомоги в Green Guild Group дочекалися фактично від конкурента — «Контінентал Фармерз Груп», яка, як відомо, теж спеціалізується на вирощуванні картоплі.

Хоча, насправді, між компаніями давно склалися дружні стосунки. За словами комерційного директора Green Guild Group Костянтина Завгороднюка, раніше компанія закуповувала у «Контінентал Фармерз» картоплю для переробки.

А в минулому році досягла з нею домовленості про вирощування картоплі на 130 га в Тернопільській області на площах холдингу.

«Вони нам дуже допомогли», — констатує Сергій Завгороднюк. 

В результаті частину врожаю «Зелена гільдія» перевезла на свої вцілілі склади в Гостомель. А частина досі зберігається на Тернопільщині. 

Костянтин Ткаченко, головний редактор Latifundist.com та Костянтин Завгороднюк, комерційний директор Green Guild Group

Знайшли спільну мову у компанії і з більшістю торговельних  мереж.

Костянтин Завгороднюк

комерційний директор

Green Guild Group

«Можна сказати, що в цьому році ми випали з ритейлу, бо у нас не було можливості посіяти весь борщовий набір. Але наші партнери не відкинули нас. Ми підтримуємо з ними відносини, вже проговорили обсяги, які зможемо їм дати в наступному сезоні. Фактично обсяги моркви, картоплі і цибулі, яку ми плануємо виробити, між ритейлерами на 2023/2024 МР, вже поділені».

За його словами, в цілому вдалося вирішити і проблему з дебіторкою, розмір якої на момент зупинки Green Guild Group сягав 17-18 млн грн. 

«Ми півроку намагалися зібрати свої гроші. І дякуючи тому, що на ринку працюємо не перший рік, є певна історія відносин, знайшли консенсус з партнерами. На сьогоднішній день отримали вже приблизно 80% за продукцію, реалізовану до 24 лютого 2022 року», — додає комерційний директор. 

Завод живий — оживе і бізнес

Останній пункт нашого маршруту — переробний комплекс. Він також постраждав від обстрілів, але зараз про лютневі події тут нагадують хіба що дірки під дахом, через які в приміщення проникають промені сонця. Ефект майже як у планетарії, тільки бекграунд дуже невеселий.

Костянтин Завгороднюк

комерційний директор

Green Guild Group

«Бачите інспекційний стіл? Під час роботи лінії тут стоять жіночки і відстежують, щоб не пройшов брак. Звичайні наші українські дівчата. А сліди прильотів, де зараз світяться дірки — це влучання осколків касетних снарядів. Вони вибухали, не долітаючи до землі — для збільшення зони враження. Тобто, в перші дні війни все це відбувалося прямо у нас над головами».

За словами Костянтина, для переробного комплексу війна обійшлася малою кров’ю. У приміщенні замінили біля 1,5 тис. квадратних метрів даху і приблизно 1 тис. квадратних метрів сендвіч-панелей. Головне — не постраждали люди і обладнання. Решта — дрібниці.

Примітно, що обійшлося також без мародерства і вандалізму, за що на підприємстві дякують Богові, ЗСУ і трактористу Саші, який залишився на території і фактично виконував функції охоронця. 

«Може, саме завдяки йому ми сьогодні маємо живий переробний комплекс. Росіяни побачили нашого тракториста, звичайного роботаря, який їм сказав: «Хлопці, ну майте совість», і це їх якось пройняло», — ділиться з нами своєю версією Костянтин Завгороднюк. 

«Вовка-Морковка» і родина

В цілому, в майбутнє в «Зеленій гільдії» дивляться з позитивом. За прогнозом Сергія Завгороднюка, з 700 га земельного банку в цьому сезоні компанія зможе засіяти 400-500 га. 

Зокрема, під картоплю поки заплановано 90 га, якась частка — під інші овочі, а більше всього — під зернові.

Сергій Завгороднюк

президент

Green Guild Group

«Все буде залежати від зрошення. Якщо ми встигнемо отримати від Reinke і наших українських партнерів всі необхідні запчастини для зрошувального обладнання до початку квітня — відведемо під картоплю до 100 га, до 60 га — для моркви і цибулі».

Зі свого боку Green Guild Group продовжує відновлювати підприємство. Зараз акцент робиться на  реанімуванні техніки. Частину тракторів і інших агрегатів у компанії вже відновили.

«От розібрали два обприскувача. Вони були повністю розбиті осколками. У суботу-неділю запаяли ці пробиті ємності. Тепер покрасимо їх, перевіримо і поставимо на місце», — демонструє нам Сергій Завгороднюк процес відновлення

Разом з тим, у Green Guild Group підкреслюють, що компанія зберігає курс на виробництво «борщового набору» з чотирьох культур — картоплі, моркви, цибулі і буряка. Та переробку цих овочів в межах вертикально інтегрованого бізнесу. 

Більш того, саме зараз в «Зеленій гільдії» це вважають найбільш важливим.

Костянтин Завгороднюк

комерційний директор

Green Guild Group

«Через дефіцит на ринку склалися беспрецедентно високі ціни. Тому що тільки в Херсонській області «відкололися» біля 2 тис. га, відведені під моркву. Аналогічна ситуація з цибулею. Скільки знадобиться часу для повернення під контроль України цих територій зараз важко сказати. Тому потрібно нарощувати виробництво».

Є  свої нюанси і на ринку картоплі. 

«Ми вже майже 10 років досліджуємо ринок картоплі. Спочатку досліджували як покупці, зараз — ще й як виробники. І насправді ситуація з картоплею в Україні далека від ідеалу. За даними Держстату, Україна виробляє біля 20 млн т картоплі за сезон. Проблема в тому, що 50-60% цієї картоплі просто викидається. На частку промислового виробництва в Україні приходиться не більше 15%. Решту виробляють домогосподарства, у яких немає сучасного обладнання для зберігання», — підкреслює Костянтин Завгороднюк.

Нагадаємо тільки, що історично першою культурою, з якої почалось становлення Green Guild Group, як вертикально інтегрованої компанії, була морква. 

Костянтин Завгороднюк

комерційний директор

Green Guild Group

«Коли ми зробили свій перший продукт — морквяні снеки, виникло питання позиціювання на ринку. Моркви-то багато. Ми зібралися і почали міркувати. Так і виникла назва «Вовка-морковка». Green Guild Group — сімейний бізнес, що назва компанії якраз і відображає, бо гільдія — це об’єднання людей, однодумців. Ми просто імплементували цю ідею в бренди — зв’язали комерційну складову нашого об’єднання і родину».

Ідея виявилася вдалою, тому з часом «Зелена гільдія» сформувала зі своїх продуктів переробки справжню «борщову» родину брендів. «Бурякович» очолив її. Картопля стала «Матусею Патусею». А «Пані Цибулька» і «Вовка-Морковка» зайняли місце діточок.

Другий хліб, або Як отримувати високий врожай картоплі в умовах посухи
Читати також

Єдине, про що залишається додати — це про фінанси. За словами Костянтина Завгороднюка, головною проблемою, яка потребує невідкладного вирішення для Green Guild Group сьогодні є залучення коштів. У компанії є порозуміння з банками, але від Гостомеля до Білорусі менше 100 км, що значно підвищує ризики і ускладнює кредитування. Разом з тим, для проведення успішної посівної кампанії підприємству необхідні кошти —  для відновлення сільськогосподарської техніки та зрошувального обладнання. У зв’язку з чим Green Guild Group вже публічно звернулася з проханням про допомогу

Залишається сподіватися, що і цю проблему компанія успішно вирішить. 

«Щоб повернутись до стану, в якому була компанія до 24 лютого 2022 року, нам потрібно $500-600 тис. — на відновлення. Це не купівля нового обладнання, а чисто ремонти. Ми також шукаємо фінансування для програми вирощування. Тобто обігові кошти. Земля у нас є, переробка є, бажання є, досвід є. Ми відкриті для співробітництва і коллаборації», — резюмує Костянтин Завгороднюк.

Костянтин Ткаченко, Валентин Хорошун, Latifundist. com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus