Обмеження змішування зерна зробить експорт менш прибутковим — думка

Відновлення обмежень змішування ускладнить життя вітчизняним експортерам і зробить експорт менш привабливим з точки зору прибутку. В результаті цього країна втратить значні надходження від експорту зернових.

Таку думку висловила виконавчий директор комітету зернових і олійних культур «Європейської Бізнес Асоціації» (ЄБА) Ірина Душник у своєму блозі на Latifundist.com.

Згідно з матеріалом, влітку цього року Мінагропрод опублікував для громадського обговорення проєкт наказу, в якому пропонується відновити Інструкцію по веденню якісно-кількісного обліку зерна.

На думку Ірини Душник, історія Інструкції з ведення обліку й оформлення операцій із зерном тягнеться ще з радянських часів, оскільки спочатку на території України вона застосовувалася в редакції наказу Міністерства заготівель СРСР №55 від 15 лютого 1978 р. Потім за часів незалежності документ змінив дві редакції: наказ Міністерства аграрної політики України №310 від 11 липня 2005 р. і наказ №661 від 13 жовтня 2008 р. Останній діяв майже дев'ять років, поки у 2017 р. Кабінет Міністрів не прийняв рішення скасувати наказ про затвердження Інструкції як документа, що втратив актуальність і встановлює регуляторні бар'єри.

Читати по темі: Кінець рекордам: чим загрожує аграріям нова інструкція щодо обліку зерна?

«До 2017 р. Інструкція була основним документом, який впроваджував заборону на змішування різних класів зерна одного виду. Для представників агробізнесу неможливість формувати змішані партії зернових означає зайві логістичні витрати, дефіцит потужностей для одноразового зберігання зерна різних класів, надмірну тривалість перевалки зернових в портах і перевантаженість транспортної інфраструктури. Також, відновлення обмежень змішування ускладнить життя вітчизняним експортерам і зробить експорт менш привабливим з точки зору прибутку. В результаті цього країна втратить значні надходження від експорту зернових», — підкреслила Ірина Душник.

Експерт зазначає, що формування змішаних партій зерна не несе ніяких ризиків для експортерів. Сьогодні учасники світового ринку зернових при оформленні своїх експортних операцій переважно використовують стандарт контрактів Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами — GAFTA. При цьому GAFTA не обмежує ніяк гравців ринку в змішуванні партій різних класів зернових.

Нагадаємо, що «Українська зернова асоціація» представила для банківської спільноти механізм банківської гарантії, який покликаний врегулювати проблему дефолтів форвардних контрактів на зерно через підвищення ціни.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus