Зернотрейдери розповіли, як змінилися ціни на ринку української пшениці

Станом на 21 грудня, ціни попиту на продовольчу пшеницю 2 та 3 класів CPT-порт у глибоководних портах у доларовому еквіваленті зазнали зниження на $2 за т проти минулої п’ятниці. Але у вівторок падіння обмежилось внаслідок вищого попиту та підтримки зі сторони CBOT. 

Таку думку висловили аналітики компанії G.R. Agro.

«Гривневі ціни попиту на продовольчу пшеницю 2 та 3 класів CPT-порт у глибоководних портах збільшились на 50 грн за т проти п’ятниці. Попит зі сторони приватного ринку Туреччини все ще низький. Але турецька ліра зміцнилася у півтора раза за добу після рекордного падіння», — розповіли аналітики.

Окрім того, 21 грудня, TMO закупили 320 тис. т пшениці з періодом постачання на 01-28 лютого: 270 тис. т із вмістом 12,5% протеїну та 50 тис. т із 13,5% протеїну.

За словами експертів, закупівля переважно пшениці з місткістю 12,5% протеїну може обмежити втрати в сегменті. З початку експортного сезону та станом на 20 грудня, Україна експортувала 15,4 млн т пшениці, що на 26% більше у порівнянні з минулим роком на той самий період.

«ABARES підвищив прогноз рекордного врожаю австралійської пшениці до 34,4 млн т, але його якість насторожує. Не виключено, що зниження квоти на експорт російської пшениці до 8 млн т може спричинити тиск на ціни у короткостроковій перспективі. У той час як обмеження експорту зі сторони Аргентини, та ситуація з американською пшеницею, якій бракує опадів, може обмежити втрати в сегменті», — прогнозують в G.R. Agro.

За словами експертів, на експортному ринку фуражної пшениці спостерігалося зниження цін під натиском сусідніх ринків.

Сигнали зі сторони ринку пшениці та кукурудзи, за прогнозами, будуть направляти ціни на ринку фуражної пшениці.

Нагадаємо, що Україна збільшила об’єми експорту зернових у 2021/22 МР до позначки понад 29 млн т. Станом на 20 грудня 2021 року, Україна реалізувала на експорт понад 29,373 млн т. зернових з початку 2021/22 МР. За даними Мінагропроду, цей показник на 5,27 млн т або на 21,89% перевищує результати аналогічного періоду у 2020/21 МР.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus