На плуги очікує «смерть» через появу альтернативної техніки обробки ґрунту — експерт

Виробники поступово відходять від використання плугів, та в найближчому майбутньому пройде перехід на іншу техніку, наприклад — на глибокорозпушувачі.

Таку думку висловив директор BEDNAR в Україні та Молдові Михайло Кришко в матеріалі «Михайло Кришко про суперпопит на техніку, «смерть» плугів і нову хвилю росту цін у 2022 році» на Latifundist.com.

За його словами, компанія BEDNAR не виробляє плугів і не планує. У Чехії, наприклад, клієнти зовсім відмовляються від плугів або починають відходити від них, звузивши їхнє застосування до мінімуму.

«У Чехії плуги — вимираючий вид. Власне кажучи, на мій погляд, це не дуже екологічно корисне знаряддя з не найкращою ефективністю та економічністю. Вони вже перейшли на чизельні плуги, або по-нашому — глибокорозпушувачі», — каже Михайло Кришко.

Він додає, що немає сенсу виробляти те, від чого аграрії відходять. Необхідно пропонувати техніку для сучасних технологій.

«Зараз, наприклад, набирає популярності внесення добрив одночасно з глибоким рихленням. Саме тому в BEDNAR так багато бункерів, вони вдосконалюються, еволюціонують — напрямок розвивається», — акцентує Михайло Кришко.

За його словами, якщо з глибокорозпушувачем використовувати бункери із добривами: то одночасно земля обробляється і відбувається внесення добрив. При цьому вони повністю лягають в ґрунт на задану глибину та нікуди не вивітрюються. При цьому ефективність використання добрив набагато вища, а норми внесення — менші.

Михайло Кришко зазначає, що в Україні ситуація з оранкою стає кращою та прогнозує, що глибокорозпушувачі мають зайняти нішу плугів.

«Судячи зі статистики імпорту за 9 місяців 2021 року, ситуація поліпшується. Імпортовано близько 600 плугів та вже приблизно 400 глибокорозпушувачів. Я прогнозую, що глибокорозпушувачі мають наздогнати та перегнати плуги», — зазначає експерт.

Він каже, що цього року імпортовано також біля 150 комбінованих дисколапових агрегатів, близько 200 важких борін. Отже, агрегати, якими теж можна здійснювати основний осінній обробіток полів, вже «перемогли» плуги.

Нагадаємо, чеський виробник сільгосптехніки збільшив продажі в Україні більше ніж у 2 рази за 2021 рік. Оборот сільгосптехніки BEDNAR в Україні у 2021 р. зріс та склав понад €100 млн. На 2022 р. заплановано зростання не менше ніж на 25%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus