Українська кукурудза просідає в ціні на турецькому ринку через російську зернову — аналітики

Вартість пропозицій української пшениці з протеїном 11,5% FOB Бердянськ з постачанням у січні-лютому знизилася на $1 за т проти п'ятниці і склала близько $300 за т на тлі великої кількості пропозицій та обмеженого попиту.

Про це заявили аналітики Atria Brokers, повідомляє канал Refinitiv Agriculture в Telegram.

Аналітики підкреслили, що станом на 18 січня 2022 р. попит на кукурудзу з боку турецьких покупців активізувався за появою конкурентоспроможних пропозицій з Росії.

«Якщо на початку тижня пропозиції кластерних партій російської кукурудзи CIF Мармара СПОТ озвучувалося на рівні $289 за т, то у вівторок 18 січня на ринку були пропозиції $285. Можливо, така тенденція пов'язана зі зниженням мита на експорт кукурудзи з Росії в період 19-25 січня з $67,7 за т до $46,1 за т, а також із більш привабливими фрахтовими ставками», — прокоментували експерти.

За словами аналітиків Atria Brokers, продавці молдавської кукурудзи перебувають на порядок вище за зазначені пропозиції, а також все ще не поспішають здійснювати угоди у зазначеному напрямку через зміну вимог до оформлення фітосанітарних сертифікатів.

«Ціна української кукурудзи, у свою чергу, поки що знаходиться в основному вище за молдавську», — коментують експерти.

Згідно з повідомленням, турецький ТМО купив у рамках тендеру 18 січня 335 тис. т пшениці. Для порівняння, ціна закупівлі пшениці з протеїном 12,5% CIF Tekirdag виявилася на $16 нижчою порівняно з підсумками тендеру 21 грудня. При цьому, якщо порівнювати ціну на українську пшеницю з протеїном 12,5% FOB Миколаїв, то на 18 січня вона склала близько $325 за т з постачанням у січні-лютому, що приблизно на $7 нижче за пропозиції від 17 грудня.

Нагадаємо, що на сьогодні вже активно торгується новий врожай, а ось ситуація із старим — протилежна. В умовах стрімкої девальвації гривні виробники надають перевагу реалізації залишків врожаю 2021 р. переважно під конкретні потреби у грошах.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus