Утворення льодяної кірки при перепадах температур може призвести до пошкодження посівів — думка

За даними проведеного моніторингу озимі культури та багаторічні трави знаходяться у стані зимового спокою, їхня перезимівля відбувається задовільно. За умови збереження перепадів температур, існує загроза утворення льодяної кірки, яка може призвести до пошкодження посівів.

Про це говориться в фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби.

Зазначається, що мінімальна температура на глибині вузла кущіння озимих та кореневої шийки багаторічних трав протягом підзвітного періоду не опускалась нижче 1-20С морозу.

«Посіви озимих зернових культур і ріпаку скрізь заселені мишоподібними гризунами, активний розвиток, міграція та шкідливість яких дещо стримується через зволоження ґрунту від короткочасних опадів у вигляді снігу та дощу різної інтенсивності. У посівах озимини у більшості регіонів заселеність гризунами становить 27-50% обстежених площ», — говориться в повідомленні.

Читати по темі: Глобальне потепління чи сонячна активність: чому почастішали природні катаклізми і чого чекати в майбутньому

Крім того, у подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. За установлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність.

Нагадаємо, що упродовж тижня на території України прогнозується хмарна з проясненням погода, однак в північних та східних областях суцільна хмарність. За прогнозами метеорологів очікуються щоденні короткочасні опади у вигляді снігу, лише 19-го січня опади не передбачаються.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus