Перша сотня виробників харчових продуктів викупила газ за зниженими цінами

17 січня відбулись перші торги з продажу газу власного видобутку для підприємств, що здійснюють виробництво соціально значущих продовольчих товарів.

Про це пише пресслужба Міністерства економіки України.

Повідомляється, що під час аукціону було реалізовано 1 346 тис. м3 природного газу власного видобутку. До торгів було допущено перші 100 виробників різної форми власності — здебільшого виробники хліба.
Відтак продавцями природного газу стали шість газовидобувних компаній, які виставили на продаж від 1 тис. м3 — до 50 тис. м3.

Зазначається, що всього було представлено 137 лотів, зі стартовими цінами від 6154 грн до 17770 грн за тис. м3. Середньозважена ціна, що сформувалась в результаті торгів, становить 11600 грн за тис. м3.

У Мінекономіки додають, що строк постачання природного газу визначений до 31.01.2022, за умови 100% передоплати.

Як повідомлялося, 30 грудня 2021 р. Кабмін ухвалив постанову, яка зобов’язує газовидобувні компанії реалізувати на біржі 20% газу, видобутого в Україні у період дії карантину, але не довше, ніж до 1 травня 2022 року. Також постанова обмежує націнку на український газ в межах 24%.

До спеціальних торгів природним газом допускаються виробники харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість. Перелік таких компаній затверджує Мінагрополітики.

Нагадаємо, зниження маржі рітейлу на продукти може призвести до порожніх прилавків. Експерт зазначає, що постанова Кабміну, яка встановлює торгівельну надбавку 10% на соціально значущі продукти, не має перспективу ефективної реалізації.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus