Реальна націнка на хліб у торгівельних мережах перевищує 55% — Тараненко

Підвищення цін на хліб це не спроба отримати більший прибуток хлібзаводу, у кращому випадку — це компенсація витрат.

Таку думку висловив віце-президент «Всеукраїнська асоціація пекарів» Олександр Тараненко під час засідання Trend&Hedge Club.

За його словами, коли газ дорожчає в 10 раз протягом року, не підвищувати ціни це «самогубство» для галузі.

«Коли мережі кажуть, що 10% націнки — це катастрофа, то реальна націнка на хліб у деяких  торгівельних мережах перевищує 55%», — каже Олександр Тараненко.

Він пояснює, звідки береться така цифра. Відтак, націнка дійсно складає 15%, але при цьому мережі вимагають від виробників «бонуси». Тобто виробник підписує з торгівельною мережею договір про маркетингові послуги, які надає остання.

«Це може бути передпродажна підготовка. Причому ці послуги насправді ніхто не надає. Все це залишається на папері. Не хочеш підписувати — ми твою продукцію брати не будемо. Розмір цих бонусів може сягати 26%» — наголошує Олександр Тараненко.

Він додає, що виробникам, без оплати повертають продукцію, яку протягом терміну реалізації не продали.

За словами експерта, останніми роками відбувається зміщення маржі у бік торгівельних мереж.

«Коли вони кажуть, що вони теж вимушені «виживати», то у мене відразу виникає питання. Подивімся, скільки відкрилося супермаркетів і скільки хлібозаводів за останні 2 роки? Відповідь: жодного хлібзаводу! Супермаркетів лише однієї мережі понад 500», — каже Олександр Тараненко.

Нагадаємо, українські кукурудза та пшениця продовжили падіння, ячмінь залишився на рівні минулого тижня. Ціни попиту на українську пшеницю 2 класу CPT-порти у глибоководних портах у доларовому еквіваленті зменшилась на $1 за т до $312 за т. Ціна на пшеницю 3 класу залишилась на рівні минулої п’ятниці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus