«Слугу народу» підтримує в голосуваннях «Довіра», яку пов’язують з Веревським — політолог

Верховна Рада України
Верховна Рада України
Джерело фото: Latifundist.com

У Верховній Раді склалася неформальна коаліція партії «Слуга народу» з «Довірою» Андрія Веревського та «За майбутнє», які в унісон голосують з провладною партією. Останні ж пов’язані з великим бізнесом.

Про це пише «НВ».

Повідомляється, що для Верховної Ради період осінь-зима 2021-го став найгарячішим сезоном минулого року: з подачі президента Володимира Зеленського змінилось керівництво парламенту, в сесійній залі були ухвалені антиолігархічні законопроєкти, а 2 грудня депутати прийняли бюджет країни — 2022. Проте досвід останніх місяців довів, що партії «Слуга народу» довелося залучати додаткові сили — представників інших парламентських груп, зокрема «Довіри» Андрія Веревського.

«Взаємодія між «Слугою народу» і цими двома парламентськими силами розпочалася ще наприкінці 2019-го. У 2021 році сформувалася стійка неформальна більшість», — коментує політолог Володимир Фесенко.

Зазначається, що експерти пов'язують партію «Довіру» з бізнесменами, які не входять до складу парламенту.

«Там є інтереси агробізнесмена Андрія Веревського (засновника компанії «Кeрнел») та інших», — каже Володимир Фесенко.

За словами експертів, аналіз голосувань у ВР, який здійснює громадянська мережа «ОПОРА», чітко доводить, що «Довіра» є найнадійнішим партнером монобільшості. Так, за весь час роботи в парламенті депутатська група у 29% випадків голосувала разом із «Слугою народу». При чому з початку осені 2021-го цей показник стрімко зріс: у вересні було 54% спільних голосувань «Слуги народу» і «Довіри», у листопаді — 44%, у грудні — 48%.

«За майбутнє» не так часто голосує разом із монобільшістю, як «Довіра» Веревського. За весь час роботи у Раді ця група синхронізувалась із «Слугою народу» у 16% випадків. Але восени ця співпраця посилилася. У вересні-грудні показник «спільного» голосування становив 31−33%» — йдеться у повідомленні.

У матеріалі «НВ» додали, що представники «Довіри» та «За майбутнє» на умовах анонімності розповіли, що співпраця із владою зазвичай базується на таких умовах: хто голосує за держбюджет, отримує «соцеконом» — державну підтримку на округи. Ця практика існувала і при попередніх президентах.

Нагадаємо, «Епіцентр К» отримав $120 млн кредиту на будівництво елеваторного комплексу. Європейський інвестиційний банк виділить групі компаній кредит для розбудови сільськогосподарської інфраструктури по Україні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus