Фальсифікат пестицидів досягає третини продукції — названо способи, як держава з цим боротиметься

Одна з основних причин, яка змушує змінювати застарілі підходи до державного регулювання на ринку пестицидів — значна частка фальсифікату у цій сфері.

Таку думку висловила Олена Вінтоняк народна депутатка України в матеріалі на AgroPolit.com.

Так, за деякими даними, частка фальсифікату пестицидів на ринку України сьогодні складає 20-30% обсягу ринку‚ а кількість підроблених препаратів‚ призначених для роздрібного продажу населенню — перевищує 50%.

Зазначається, що основними видами підробок є:

  • продаж під виглядом одного препарату іншого препарату (у тому числі продаж генериків під назвою оригінальних препаратів);
  • нелегальне змішування та/або фасування препаратів (у тому числі шляхом змішування окремих хімічних речовин);
  • заміна (або взагалі відсутність) у препараті діючої̈ хімічної речовини.

Олена Вінтоняк акцентувала, що для обробки необхідно застосовувати ті пестициди, що дозволені до використання в Україні та постачаються в оригінальній фірмовій упаковці.

Зазначається, що це дозволяє уникнути ситуацій, коли внаслідок використання фальсифікату врожай або взагалі гине, або стає небезпечним для споживання. І перше, і друге — це величезні збитки для аграріїв, а також загроза нашому з вами здоров’ю

«З метою посилення боротьби з фальсифікованими препаратами мною і групою народних депутатів зареєстровано проєкт закону № 4558, який узгоджено з профільними аграрними асоціаціями і екологами. Проєктом закону планується встановити, що фальсифіковані пестициди підлягають вилученню, утилізації і знищенню. Як це не дивно, такої вимоги до сьогодні встановлено не було, внаслідок чого фальсифіковані пестициди буквально заполонили наш ринок», — прокоменувала вона. 

Керівник агрохімічного напрямку «Європейської Бізнес Асоціації» Віктор Погорілий акцентував, що на сьогодні закон дозволяє введення обмежень щодо застосування засобів захисту рослин на основі будь-яких нових даних, які можуть і не мати під собою наукової основи.

Читати по темі: Ультрамалообʼємне обприскування: економія ЗЗР чи шкода для екології?

На його думку, це створює елемент непередбачуваності, ризики зниження обсягів сільсгоспвиробництва, а також ризики скорочення інвестицій у розвиток нашого аграрного сектору. Також це не узгоджується з Угодою СОТ про застосування санітарних і фітосанітарних заходів, відповідно до якої обмеження мають ґрунтуватися на наукових принципах і застосовуватися за наявності наукового обґрунтування.

«Тому однією з непомітних, але вкрай важливих змін, передбачених проєктом закону № 4558, є можливість введення органами влади обмежень щодо застосування засобів захисту рослин виключно на основі наукових даних. Це важливо не тільки тому, що так встановлено згаданою Угодою СОТ, а ще й тому, що останнім часом представники окремих органів влади закликають до введення заборон та обмежень щодо застосування цілої низки засобів захисту рослин без надання чітких науково доведених фактів їх небезпеки», — підкреслив Віктор Погорілий.

Водночас, на його думку, введення таких заборон або обмежень без наукового аналізу та без розробки дієвих альтернатив може зашкодити не тільки сільському господарству, але й мати надзвичайно негативний вплив на довкілля. 

Нагадаємо, аграрії зловживали внесенням ЗЗР, продавали агрохімію без держреєстрації, брехали про нанесення загрози посівам. Це найпоширеніші порушення законодавства у сфері захисту рослин у 2021 році

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus