Експерти розповіли про стан озимих культур в Україні

Несприятливих агрометеорологічних явищ для перезимівлі озимини упродовж декади не спостерігалося.

Про це повідомляється в декадному огляді «Укргідрометеоцентру».

Проте, за словами експертів, високі температури повітря (вище +3-5 ºС) упродовж останніх днів грудня та початку січня могли спричиняти відновлення фізіологічних процесів і пробудження рослин зимуючих культур на межі відновлення вегетації, що могло призвести до зниження їх зимостійкості.

За спостереженнями агрометеорологів у першій декаді січня на окремих полях Харківської та Сумської областей відмічалося утворення льодяної кірки товщиною від 1 до 3 мм, місцями у Сумській області до 20 мм, ступінь розповсюдження — від 40 до 90 % площі поля.

«Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур знижувалася до мінус 1-5°, місцями в Одеській, Донецькій та Луганській областях –мінус 6-8 °С, подекуди у південних областях вона була позитивною», — прокоментували експерти.

За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила: озимої пшениці у фазі утворення сходів - 3-го листка мінус 12-14 °С, у фазі кущіння — мінус 15-17 °С, озимого жита — мінус 15-18 °С, озимого ячменю та озимого ріпаку — мінус 9-12 °С.

Читати по темі: Глобальне потепління чи сонячна активність: чому почастішали природні катаклізми і чого чекати в майбутньому

Зазначається, що у першій декаді січня в Україні спостерігалася дуже тепла для середини зими погода. Особливо потужна позитивна аномалія спостерігалася у першій половині декади, коли у найтепліші дні (4-5-го січня) середня добова температура (окрім східних областей) досягала +3-8 ºС, в Івано-Франківській та на півдні Одеської областей +9-10 ºС, а відхилення від норми досягало +9-14 ºС.

Нагадаємо, що враховуючи вплив спекотної та сухої погоди на перспективи врожаю в Південній Америці, аналітики IGC знизили прогноз світового виробництва сої у 2021/22 МР на 12 млн т порівняно з листопадом, до 368 млн т, що тільки трохи вище порівняно з минулим роком.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus