Індія може перейти із пальмової олії на соєву та соняшникову — є ризик підвищення цін у Чорноморському регіоні

Провідний імпортер рослинних олій в світі — Індія може перейти від використання пальмової олії на соєву та соняшникову, що потенційно зупинить ралі на ринку. Все це може статися через план Індонезії з обмеження експорту пальмової олії, який привів ціни до рекордних максимумів.

Про це пише видання Nasdaq.

Зазначається, що Індія також може збільшити постачання пальмової олії з конкуруючого постачальника Індонезії — Малайзії, але навряд чи зможе покрити дефіцит.

Індонезія розробляє план з обмеження постачання пальмової олії, щоб стримати внутрішні ціни на кулінарну олію, повідомив у середу високопоставлений представник промисловості.

«Зазвичай Індонезія забезпечує 60% індійського імпорту пальмової олії, у той час як Малайзія — близько 40%, і на пальмову олію припадає дві третини річного імпорту харчової олії до Індії, що становить від 13 до 15 млн т», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що новини з Індонезії підштовхнули ціни на пальмову олію FCPOc3 до рекордних $1 248,63 за т в четвер, але представники індійської промисловості заявили, що ралі може бути стримано, якщо Індія, головний світовий імпортер харчової олії, відповість скороченням закупівель.

«Однак це може мати наслідки для інших ринків, включаючи підвищення ф'ючерсів на соєву олію BOc1 у США та цін на соняшникову олію у Чорноморському регіоні», — прокоментували трейдери.

Головний виконавчий директор брокера та консультанта з харчових масел Sunvin Group Сандіп Баджоріа акцентував, що ралі пальмової олії істотно скоротило розрив у цінах на пальмову та м'яку олію, в результаті чого індійські покупці, швидше за все, перейдуть на соєву та соняшникову олію.

За словами трейдерів, сира пальмова олія (CPO) пропонується в Індії за ціною близько $1 410 за т, включаючи вартість, страхування та фрахт (CIF), для лютневих поставок, порівняно з $1 450 за сиру соєву олію та $1 420 за сиру соняшникову олію.

«Зміна купівельної тенденції вимагатиме часу, щоб втілитись у поставках. Постачання пальмової олії до Індії за підписаними контрактами навряд чи постраждають, оскільки багато виробників працюють як в Індонезії, так і в Малайзії, і вони можуть змінити країну походження для невеликої кількості поставок», — наголосив Сандіп Баджоріа.

Зазначається, що у той час, як Індія купує пальмову олію з Індонезії та Малайзії, вона в основному імпортує соєву олію з Аргентини та Бразилії та олію з Росії та України.

Крім того, ціни на соняшникову олію дуже привабливі для індійських покупців, але трейдери заявили, що, на їхню думку, постачання з України, яка є головним експортером, не може бути збільшено понад певну межу через геополітичну напруженість, оскільки Росія розміщує війська біля кордонів країни.

Нагадаємо, що Україна не втратить лідерство із виробництва та експорту соняшникової олії.Через рекордний урожай насіння соняшнику зміни позицій на світовому ринку не передбачається.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus