Високі газові ціни змусили хлібзавод на Дніпропетровщині призупинити роботу

У Дніпропетровській області підприємство з виготовлення хліба — «Павлоградський хлібзавод» призупинило роботу через надвисокі ціни на газ.

Про це повідомив президент «Всеукраїнської асоціації пекарів» Юрій Дученко, пише  Gazeta.ua.

За його словами, підприємство не змогло купити газ за пільговою ціною, тому зупинилися до лютого.

Зазначається, що під час торгів 17 та 18 січня хлібопекарі змогли придбати за пільговою ціною лише 1,8 млн м3 газу з обіцяних 2,6 млн на третю декаду січня. Ще 0,8 млн м3 їм пообіцяли допродати 19 січня.

«Але о 15 год. на початку торгів з обіцяних 800 тис. кубів було лише орієнтовно 160 тис. Виглядає, що знову газу забракне. І це проблема, бо хто не зміг купити учора, розраховував купити сьогодні. У всіх — критична ситуація. Якщо ще і сьогодні забракне пропозиції від видобувальників газу, то я не виключаю, що завтра у нас з'являться чергові пекарні, які скажуть, що у них немає енергоносія», — прокоменував Юрій Дученко.

Інші підприємства, яким забракло пільгового газу, змушені будуть піднімати ціни, прогнозує він.

За словами президента «Всеукраїнської асоціації пекарів» хлібзаводи, яким не вистачило газу на торгах, змушені будуть купувати газ за комерційною ціною — орієнтовно за 35-40 тис. грн за 1 тис. м3.

«Для прикладу, 17 січня на торгах пільгова ціна газу в середньому склала 11,6 тис. грн, 18 січня — орієнтовно 14 тис. грн. Наразі більшість пекарів матимуть збитки. Без перегляду ціни на хліб вони не виживуть і вже в березні не зможуть закупити енергоносії», — наголосив Юрій Дученко.

Він додав, що зараз в багатьох хлібопекарів відсутні обігові кошти. Тому купити сировину та енергоносії за комерційною ціною, ще й виплатити працівникам зарплату, вони не зможуть.

«Доведеться піднімати ціни, щоб якось виходити з ситуації. Якщо під час торгів забракне пропозиції газу за пільговою ціною на лютий, то мені важко сказати, що буде наступного місяця з тими підприємствами, які не матимуть коштів для купівлі газу за комерційною», — акцентував очільник ВАП.

За його словами, на лютий Кабмін обіцяє надати 80 млн м3 газу для виробників соціально значущих продуктів. Зараз ще збирають заявки від підприємств і побачать, яка реальна потреба, бо загальний список формували на основі загальної статистики, туди попали підприємства з Криму та окупованих територій.

«Тому кінцева цифра необхідного газу буде меншою. Хлібопекарям, які прозоро працюють, звітують, платять податки, необхідно на місяць 10 млн м3. Розраховуємо, що цей обсяг нам нададуть, інакше виникнуть труднощі», — підсумува він.

Нагадаємо, що реальна націнка на хліб у торгівельних мережах перевищує 55%

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus