Наслідки напруженості між Росією та Україною: названо оптимістичний прогноз для ринку пшениці

Попри збільшення експорту, ціни на українську пшеницю знизилися майже на 3% за місяць на тлі зростання напруженості на українсько-російському кордоні. Проте аналітики не відмовляються від оптимістичніших прогнозів для української зернової.

Про це пише spglobal.com.

Повідомляється, що за прогнозами USDA на 2021/22 МР, і Україна, і Росія залишаються основними гравцями на світовому ринку зернових. Сукупна частка експорту пшениці становить 23% від загальних світових обсягів та становить 206,9 млн т.

За словами трейдерів, попри геополітичну напруженість, очікується, що попит на українську пшеницю в найближчій перспективі залишиться оптимістичним. Вони пояснюють це тим, що Росія реструктуризувала свої механізми оподаткування експорту та вводить експортну квоту з 15 лютого.

«Ймовірно, що попит на українську пшеницю зросте з боку країн Близького Сходу, оскільки поставки з Росії надалі можуть бути обмеженими. Однак певна невизначеність через напруженість на кордоні залишається, яка й може вплинути на ціни», — йдеться в матеріалі.

Зазначається, що деякі трейдери вважають, що тривала напруженість може вплинути на ціни на пшеницю в Чорноморському регіоні, зокрема на українську.

Нагадаємо, ЄС дав дозвіл на імпорт українських зернових на лютий у рамках річної квоти. Відтак, Європейський союз дозволив постачання 77,83 тис. т української пшениці на лютий у рамках схеми тарифних імпортних квот (TRQ).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus