Експерт розповів, як користуватися теплогенератором на елеваторі та боротися з пожежею

В гарячий сезон елеватори не можуть зупинятись, виводити зерносушарку з потоку, бо це фінансові втрати.

Про це йде мова в матеріалі «За правилами: як користуватись теплогенератором на елеваторі, що робити при пожежі?» на Elevatorist.com.

Зазначається, що теплогенератори «Греко Груп» розраховані на роботу зерносушарки в потоці. Все обладнання, навіть максимально потужні генератори на 20 МВт, працюють в потоці. Залежно від потужності, вихід із холодного стану на потік сушіння кукурудзи займає від 20 до 45 хвилин.

Згідно з повідомленням, паливо в теплогенератор подається автоматично. Для цього обладнується бункер для завантаження паливних матеріалів, розрахований на добу роботи зерносушарки. Матеріал в топку подається двома шнеками, — це спеціальна дублююча система, що дає змогу елеватору не зупинятись в сезон приймання зерна.

«Теплогенератор очищують під час його роботи. Це займає близько 15 хвилин, проводиться раз на 2-3 доби та не потребує додаткового персоналу. Коли ми конструювали теплогенератор, то враховували те, що додатковий  персонал для  роботи на ньому не потрібен. Є оператор сушіння зерна», — він працює і на сушарці, і на генераторі», прокоментував директор компанії «Греко Груп» Іван Корженко.

Він акцентував, що на жаль зернові сушарки на будь-якому паливі загоряються. Є статистика: за 2020 р. в Україні офіційно горіло 293 сушарки. Тобто не офіційно пожежі були десь на 900, якщо не на 1000 сушарок.

«У випадку займання зерносушарки не можна тушити генератор, бо це обладнання не є пожежонебезпечним і не є вибухонебезпечним. Різниці між небезпекою роботи на природному газі та з теплогенератором насправді немає, а от різниця в експлуатації, звичайно, є. Після встановлення обладнання з операторами обов'язково проводиться інструктаж», — наголосив Іван Корженко.

За його словами, в «Греко Груп» є об'єкти, які працюють 5-6 років при великих навантаженнях, коли теплогенератор вмикається в вересні й не вимикається до кінця березня.

Зазначається, що особливість полягає в тому, що теплогенератори «Греко Груп» працюють без теплообмінника. В обладнанні немає вихідної труби вверх, тому повністю згорілий тепловий агент «йде» на зерно. Саме через цей фактор в клієнтів бувають сумніви з приводу якості зерна після сушіння. Але на практиці, за словами експерта, робота з теплогенератором не вливає негативно на зерно.

Нагадаємо, що до переліку найпотужніших елеваторів увійшли, зокрема елеваторні комплекси найбільших агрохолдингів України. В першу десятку найпотужніших лінійних елеваторів входять три елеваторні комплекси агрохолдингу Ukrlandfarming по два елеваторні комплекси «Епіцентр Агро» та агрохолдингу МХП.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus