Як запровадити нові технології в агрохолдингу: практичні поради від Агрейн

Як запровадити нові технології в агрохолдингу: практичні поради від Агрейн
Як запровадити нові технології в агрохолдингу: практичні поради від Агрейн
Джерело фото: «Агрейн»

Якими б явними та прогресивними не були технологічні зміни, суспільство не завжди сприймає їх позитивно. Найпередовіші технології мають як прихильників, так і противників. Серед аграріїв ще достатньо тих, хто скептично налаштований до точного землеробства. Водночас окремі компанії успішно впроваджують цю технологію, заражаючи інноваційним духом як своїх співробітників, так і конкурентів. Директор департаменту інновацій агрогрупи «Агрейн» Кирило Дружинін розповів, чому компанії стикаються з неприйняттям та відвертим саботажем змін, яку вигоду отримують ті, хто використовує новинки, та як не треба впроваджувати нововведення в колективі.

Психологія сприйняття інновацій 

Коли йдеться про впровадження інновацій, люди — це найголовніше та найскладніше. З досвіду можу сказати, що є щонайменше три різні реакції співробітників на впровадження точного землеробства в компанії. Перша — коли співробітники зацікавлені в застосуванні точного землеробства. Вони не просто розуміють, навіщо це потрібно, а ще й хочуть бути на піку змін. Друга — коли працівники проти змін, бо ті несуть контроль та облік. Людям це невигідно, тому що такий контроль може виявити порушення в проведенні технологічних операцій, внесенні агрохімії тощо. Третя категорія співробітників — консерватори. З ними взагалі найскладніше, бо їхнє пояснення: «Діди наші пахали, і ми пашемо» не має логічних аргументів. Тобто люди не сприймають нового ще й через звички, внутрішні причини, які вони не завжди навіть можуть пояснити. Деякі механізатори, навіть агрономи, звикли йти уторованим шляхом і просто не хочуть нічого змінювати.

Читайте також: Точное земледелие. Как оцифровать успех 

Ось, наприклад, зараз відбувається еволюція ліній навігації у техніці. Зокрема, Autopath John Deere — технологія, яка дозволяє не лише задавати напрямок техніки в полі, а й записувати всі рухи агрегату завдяки встановленій на ньому додатковій антені. Це якщо йдеться про просапні культури. Якщо говорити про культури суцільного висіву — це технологія пасивного управління знаряддям. Тобто саме знаряддя не кермується, а трактор затягує його на рівну лінію. Суть у тому, що раніше ми сприймали знаряддя як допоміжний агрегат. Тепер, навпаки, не трактор головний, а знаряддя. 

Кирило Дружинін, директор департаменту інновацій агрогрупи «Агрейн»

І в таких речах неможливо переконати абсолютно всіх, запевнити, що їм це потрібно. Чому? Тому що не кожен здатний подолати марафон: хтось може пробігти 21 км, а хтось — 42 км. Бо ми всі різні. 

Тому взаємодія з людьми, яким складно приймати інновації, має ґрунтуватися на довірі. Спеціалісту з точного землеробства повинен довіряти і тракторист, і агроном. Вони мають працювати спільно. Не треба змушувати агронома вивчати якісь ази точного землеробства. Так само фахівцю з точного землеробства не потрібно знати все про агрономію. Важливим є симбіоз у роботі цих людей. Агроном ставить завдання з конкретними якісними та кількісними параметрами. А працівник із точного землеробства забезпечує це. Насправді, підрозділ точного землеробства є обслуговуючою структурою у компанії. 

Багато хто сприймає точне землеробство як щось, на чому можна насамперед заощадити гроші, отримати більший урожай. Але мета точного землеробства в тому, щоб зробити технологічну операцію на найвищому рівні. Це вже зі свого боку дасть гарний економічний ефект. Але основу цього економічного ефекту закладає агроном.Тому що він обирає технологію вирощування, а ми забезпечуємо можливість реалізації цієї технології. 

Зрозуміти й прийняти 

Щоб співробітники чесно, а не формально прийняли нововведення, насамперед потрібно пояснити, навіщо це робиться. Адже будь-якій людині неприємно, коли її змушують виконувати якусь роботу, не пояснюючи, не даючи вибору. Якщо працівник не розуміє, треба дати можливість спробувати технологію у роботі. 

Наприклад, багато нововведень полегшують роботу трактористу: автокерування, авторозвороти, autopath. Ці технології знімають навантаження з водіїв техніки. Сьогодні людина в тракторі — оператор — насамперед повинна стежити за агрегатом та якістю операцій, а трактор має сам їхати. 

Без фінансової мотивації, певна річ, також не обійтися. Якщо раніше людині треба було крутити кермо, то тепер — уміти налаштувати агрегат. Трактористи сьогодні вже працюють як системні адміністратори. 

Ще добре, коли компанія має ініціативну групу, яка сприйнятлива до інновацій і може підтягнути інших. Був випадок, коли така група подолала опір опонентів. Якось ми запускали 12 нових комбайнів, які використовують навігацію. Половина водіїв прийняла нове, половина — ні. Я спочатку намагався змусити людей, потім зрозумів, що це безглуздо. Компанія навчила тих комбайнерів, які позитивно відреагували на зміну. А решта їздила абияк, не працювала ефективно, на всю ширину жниварки. Потім противники новації побачили, що інші комбайнери не напружуються, але роблять свою справу якісно. І стали просити своїх колег навчити їх.

На щастя, в агрогрупі «Агрейн» і керівництво, і агрономи, і інженери залучені до технології точного землеробства, розуміють і приймають її. З господарствами трохи складніше. Але за кілька років роботи з трактористами в нас сформувалася довіра. Вони вже самі вимагають навчання, хочуть розвиватись. Навіть найзавзятіші скептики змінюють своє ставлення до інновацій. Люди зрозуміли, що на тому самому тракторі, використовуючи технологію, можна заробити додатково 30-40% добавки до зарплати. 

Правило 10-и рядків 

Щоб донести будь-яку технологічну ідею до керівництва, очевидно, необхідно провести економічні розрахунки. У нас із генеральним директором є домовленість, щоб первинні розрахунки були максимально короткими — вміщувалися в 10 рядків тексту. Для більш детальних розрахунків у компанії є економічна служба, яка після коротких первинних розрахунків робить додатковий аналіз. Намагаємось максимально оперативно приймати будь-які рішення, бюрократію зводимо до мінімуму. 

Єдине, що ніколи не впроваджуємо нововведення одночасно на всіх підприємствах агрогрупи. Обов'язково спочатку тестуємо на одному господарстві. Адже та чи інша технологія може підходити чи не підходити підприємству за географічною чи ґрунтовою ознакою. Якщо технологія добре показує себе, переходимо до масштабного впровадження. 

При виборі технології неабияку роль грає репутація постачальника. «Агрейн» ніколи не працює з фірмами-одноденками, а тільки з перевіреними партнерами. Якщо компанії-партнери тестують якусь технологію, ми завжди беремо участь. Так свого часу було з Precision Ag, Amazone

Крім того, у компанії так заведено, щоб у тестуванні технологій завжди брала участь не лише служба точного землеробства, а й агрономічна, і обов'язково інженерна. Тобто будь-який агрегат ми вибираємо спільно. 

Шляхом інновацій 

Найчастіше ми дізнаємося про нові технологічні рішення під час спілкування з колегами, у нетворкінгу. Ми ділимося проблемами, шукаємо рішення, змушуючи одне одного розвиватися, робити свої розробки. Наприклад, минулого року в «Агрейні» повністю переробили систему внесення добрив на strip-till агрегатах. По суті, зробили систему моніторингу внесення добрив, контролю кожного ряду. Тобто ми отримуємо інформацію про роботу агрегата в реальному часі, а не після закінчення роботи. Цього року «Агрейн» буде реалізовувати проєкт переходу на базові станції RТК, оскільки уникаємо платного сигналу.

Читайте також: Сигнал всегда, down-time низкий, станции RTK за адекватные деньги — Виталий Шуберанский о FarmRTK

Також у 2022 р. плануємо в 100% операцій використовувати лінії навігації. Визначення траєкторії пересування техніки по полю повністю довіримо механізатору. Процес підготовки ліній навігації під нашу техніку починається за 2-3 місяці до сівби. У завданні зазначено, який гібрид сіятимемо, які добрива, ЗЗР вносити, у якій кількості, на яку площу. 

Крім того, ми стали використовувати планувальник завдань My John Deere — веб-додаток. Завдяки цьому інструменту фахівець із офісу може налаштовувати посівну, яка відбувається, наприклад, за 800 км. Коли навесні трактор зайде на поле, на дисплеї з’явиться табличка, де вказано заплановану роботу на день. Водій вибирає опцію «прийняти», одразу застосовується карта завдання (із внесенням добрив тощо), підтягується лінія навігації цим полем. На екрані висвічуються дві лінії навігації. Перша — лінія АВ, за якою він працюватиме. І друга — лінія кругового обходу, щоб у кілька разів «закрити» краї поля. 

Цього сезону плануємо, окрім конфігурації ліній навігації, зробити ще висотні моделі кожного поля, задати зміни ландшафту. Фактично це 3D модель поля з перепадами висот. Її можна покрутити, подивитись, як змінюються висоти на полі, де є схили. Адже дуже важливо при сівбі враховувати схили, щоб контролювати цю зону щодо опадів, ерозії ґрунту, збирання врожаю. 

Як би там не було, інформація про точне землеробство має бути доступна всім працівникам компанії. Незабаром ця технологія буде звичайним виробничим процесом — простим землеробством, тільки з більш високою точністю. Адже те, що два роки тому здавалося неймовірним, сьогодні сприймається як належне.

Кирило Дружинін, директор департаменту інновацій агрогрупи «Агрейн» 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus