Туреччина імпортувала рекордний обсяг української пшениці

Імпорт української пшениці до Туреччини минулого року зріс до рекордного рівня, оскільки високі експортні мита, накладені на постачання російської пшениці, та макроекономічні проблеми змусили країну шукати інші альтернативи.

Про це пише Argus.

Повідомляється, що за даними турецького статистичного інституту Tuik, у 2021 році Туреччина імпортувала 1,41 млн т української м'якої пшениці. Роком раніше країна закупила 1,05 млн т та 1,06 млн т у 2019 році. 

«Україна залишилася другим за величиною постачальником пшениці до Туреччини після Росії. При цьому імпорт російської пшениці досяг трирічного мінімуму у 5,63 млн т», — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що на початку 2021/22 МР, у липні Україна експортувала 1,24 млн т проти 568 тис. т у липні 2020 р.

Додається, що Туреччина збільшила імпорт з України, оскільки запроваджений російським урядом мито на пшеницю знизив конкурентоспроможність країни у порівнянні з іншими виробниками. Цей факт співпав з рекордним урожаєм пшениці в Україні у 2021/22 МР, що дозволило збільшити експорт. 

«Імпорт української пшениці до Туреччини також збільшився через падіння курсу ліри до рекордно низького рівня до міжнародних валют», — йдеться у матеріалі.

Повідомляється, що Туреччина була змушена шукати альтернативні джерела у Чорноморському регіоні. Імпорт із Молдови досяг рекордних 428 тис. т у 2021/22 МР.

Зазначається, що за даними USDA, Туреччина планує імпортувати 11 млн т пшениці у 2022/23 МР проти 8,08 млн т роком раніше, оскільки посуха минулого року вплинула на внутрішнє виробництво зернової.

Нагадаємо, Україна готова експортувати зернові та олійні культури до Азербайджану. Міністерство аграрної політики та продовольства України продовжує діалог з Азербайджанською Республікою щодо експортного потенціалу української агропродукції.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus