В Китаї масово закриваються переробні заводи сої через внутрішній дефіцит олійної

Деякі заводи, які переробляють сою в Китаї планують призупинити або вже зупинили роботу на фоні просідання рентабельності на внутрішньому ринку. Купівельний інтерес трейдерів знизився, що спричинило дефіцит сировини на олійних заводах.

Про це пише Agricensus.

За словами джерел, переробні заводи Bunge (м. Тяньцзінь) призупинили роботу на 49 днів з 14 лютого по 3 квітня, заводи компанії в м. Нанкін повідомили про закриття майже на місяць — з кінця лютого по березень. Заводи Louis Dreyfus Company (LDC) у Тяньцзіні та Cargill у провінції Хебей припиняють свою роботу з наступного тижня.

Згідно зі звітом китайської консалтингової компанії Mysteel, багато переробних заводів у південній провінції Китаю Гуансі планують зупинити роботу в березні. Лише два олійних заводи в цій провінції мають запаси сої, тоді як інші заводи — не забезпечені сировиною.

Зазначається, що рентабельність на внутрішньому ринку Китаю різко знизилася до негативної після того, як Китай повернувся зі своїх традиційних новорічних свят на початку цього місяця. У свою чергу витрати на імпорт сої, сплачені китайськими переробними потужностями зросли через погодні умови в Південній Америці. Це сприяло стрімкому зростанню ф'ючерсів на сою на базисі CBOT та спотових премій на ринку Бразилії.

«Тим часом попит на соєвий шрот ослабнув через падіння цін на свинину з середини грудня 2021 року. Китайські трейдери вимушені були сповільнити темпи закупівлі сої на світових ринках, особливо сільськогосподарських культур у поточному МР», — йдеться в повідомленні.

Додається, що деякі переробники сої скасували близько 10-12 вантажів бразильських соєвих бобів до Китаю. Повільний імпорт і споживання перед святами впливали на внутрішні запаси сої на основних олійних заводах протягом останніх тижнів.

Згідно з даними CNGOIC (China National Grain and Oils Information Center), минулого тижня запаси сої склали 3,95 млн т, що на 1,5 млн т менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. За словами трейдерів, на ринку ширяться чутки, що корпорація Sinograin продаватиме свої запаси сої до держрезерву, щоб покрити потреби країни. Ймовірні продажі назначені на березень-травень у розмірі 5 млн т.

Нагадаємо, Китай скоротить внутрішній попит на сою на 30 млн т. На такий крок влада в Китаї може піти, зокрема через зниження попиту на соєвий шрот.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus