Варто в Україні закрити цукровий завод, то через декілька років вже його не відкриють — Лутц

В Україні не потрібно закривати заводи, це велика помилка. Держава від того втрачатиме надходження до держбюджету, а люди — робочі місця.

Таку думку висловив генеральний директор Strube Ukraine Геррманн Лутц в матеріалі «Геррманн Лутц: Україна без цукру та буряків — це неправильно (Ч.2)» на Latifundist.com.

За його словами, закрити завод — просто. Проте, якщо він простоює 1-2 роки, ймовірність його відкриття зменшується.

«По-перше, підуть спеціалісти. Завод — це не лише комп'ютер, це система, яка не може функціонувати без багатьох факторів. Неправильна стратегія може призвести до того, що, закриваючи завод, не врахуєте багато чинників і через декілька років вже його не відкриєте. А збудувати новий завод нерентабельно з багатьох причин», — каже Геррманн Лутц.

Він зазначає, що часто порівнюють буряк і тростину, далеко не завжди на користь буряку. Переважно через дорожчу собівартість, адже Бразилія є найбільшим виробником тростини. Вона уважно відстежує стрибки цін на нафту. Якщо нафта здорожчає, то з тростини роблять біоетанол для автомобілів. А якщо, навпаки, падає у ціні, то тростину використовують як сировину для виробництва цукру — ринок наповнюється.

Читати за цією темою: Геррманн Лутц: Strube Ukraine вирішила «‎не стояти на одній нозі» — робимо ставку на соняшник (Ч. 1)

«Окрім того, вирощування відбувається екстенсивним шляхом, виснажують землю, погані умови праці для робітників. Це також неправильно. Сьогодні у світі люди (особливо молодь) змушують задуматись про екологію», — акцентує Геррманн Лутц.

На його думку, що Україна з експортера цукру стала імпортером, а це не правильно. Завезення 200 тис. т цукрової тростини — це не просто дешевший цукор, це втрата державою податків від цукровиробників.

Він додає, якщо закривається завод, людей звільняють, податкові надходження до казни не надходять. Тож потрібно вивчати це питання більш глобально.

Нагадаємо, оптимістично налаштовані аграрії чекають на збільшення цін на соняшник. Ситуація не нова, але минулого року особливо загострилась.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus