Чверть малого бізнесу в Україні вичерпали свої фінрезерви: опитування

Чверть представників малого бізнесу в Україні, а саме 24%, повідомляють про повну відсутність резервних фінансових ресурсів, пише Європейська Бізнес Асоціація (EBA).

Згідно з опитуванням представників МСБ — учасників проєкту Unlimit Ukraine, проведеним Асоціацією, третина респондентів, а саме 32% повідомляють, що період фінансової стійкості їхнього бізнесу складатиме кілька місяців, і ще 22% розраховують на один місяць. На піврічний запас міцності розраховує 9% респондентів, а рік та більше зможуть протриматись тільки 5% опитаних представників МСБ у випадку, якщо не вдасться відновити діяльність.

Результати опитування МСБ в рамках Unlimit Ukraine EBA (клікніть для збільшення зображення)

«Наразі ж 42% малих підприємців не працюють взагалі, ще 31% призупинили, але хочуть відновлювати свою діяльність. У повному обсязі продовжують роботу тільки 13% представників МСБ, що в цілому відповідає тенденції в бізнес-середовищі загалом (серед компаній-членів ЕВА повноцінно працюють наразі 17%). Ще 14% представників МСБ довелось обмежити географію діяльності, а 3% закрити частину торгових точок чи відділень. При цьому 13% перейшли на роботу онлайн. Тільки 4% представників МСБ наразі планують закривати свій бізнес», — говориться у повідомленні.

Серед інших результатів опитування EBA наступні:

  • допомога армії та теробороні від МСБ:

67% допомагають фінансово

26% надають послуги

24% постачають продукцію

10% надають медикаменти

9% забезпечують засобами захисту/оборони

18% компаній підтримують своїх співробітників, що наразі захищають країну

  • підтримка співробітників:

27% МСБ продовжують виплачувати заробітну плату у повному обсязі

8% виплачують додаткові кошти або зарплату наперед

29% вжили додаткових заходів підтримки своїх працівників (матеріальна та психологічна допомога, допомога з евакуацією та забезпеченням житлом)

Однак 21% повідомляють про відсутність змоги виплачувати заробітну плату, інші 19% були змушені скоротити виплати, 17% відправити персонал в неоплачувані відпустки, а 8% — звільняти людей, додає EBA.

Допомогою від держави у розмірі 6500 грн в рамках єПідтримки планують скористатися 51% опитаних представників МСБ, 19% або не планують цього робити, або знаходяться в регіоні, на який не розповсюджується ця виплата.

Нагадаємо, що ВРУ запровадить додаткову фінансову підтримку для малого та середнього агробізнесу.

Дізнатися більше: Що таке надзвичайний стан? Як він може вплинути на роботу агробізнесу?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus