HarvEast втратив зв'язок зі своїми активами у Донецькій області, — Алавердова

Агрохолдинг HarvEast, який обробляє 98 тис. га (із 120 тис. га) в Донецькій області, наразі немає зв’язку зі своїми активами.

Про це повідомила директор департаменту продаж HarvEast Тетяна Алавердова під час Trend&Hedge Club.

«Для нашої компанії це вже другий удар. Перший відбувся у 2014 р., коли ми втратили 50% оброблюваних площ. Сьогодні бойові дії ведуться у Донецькій та Київській областях, де знаходиться більша частина наших діючих активів. Ми розуміємо, що багато техніки вже перейшло до рук окупанта. Також втрачена частина складів, де знаходяться насіння і добрива. Поки важко оголошувати якісь цифри, бо зв’язку з підприємствами не маємо», — розповідає Тетяна Алавердова.

Вона додала, що у Донецькій області засіяно 38-39 тис. га озимою пшеницею і приблизно 12 тис. га озимим горохом. До моменту активних бойових дій було підживлено 40% площ озимої пшениці. Якщо у березні-квітні не зможуть провести на полях додаткові роботи, то за попередніми даними можуть втратити до 40% врожаю.

Також планували у цьому році сіяти соняшник. Насінням повністю забезпечені, але зараз, зі слів Тетяни Алавердової, важко спрогнозувати, чи відбудеться взагалі посівна кампанія у цьому регіоні.

Щодо Київської області, то приблизно 70% площ зараз знаходяться у зоні активних бойових дій.

«Поки що неможливо сказати точно, чи зможемо ми проводити роботи найближчим часом на тих 30% площ, що залишилися. У нас у Бородянці, яка майже повністю знищена, знаходились склади і елеватор, зв’язку з працівниками немає. Сподіваємося, всі вони живі і скоро вийдуть на зв'язок. А ще сподіваємось на нашу скорішу перемогу. У такому разі ми — аграрії, зможемо швидко відновити роботу і зробити все від нас залежне, щоб країна отримала врожай і валютні надходження», — розповіла директор департаменту продаж HarvEast.

Також Тетяна Алавердова подякувала партнерам і трейдерам, які незважаючи на складні умови, роблять все можливе, щоб оплатити рахунки за вантаж, який потрапив у порти і був проекспортований, або зараз ведуть переговори з материнськими компаніями стосовно оплати вантажу, який на колесах.

«Ці гроші дуже потрібні аграріям. Необхідно виплачувати заробітні плати, підтримувати людей. А ще важливо розуміти, що холдинги зробили передоплату за ЗЗР, добрива, нову техніку, яка не буде поставлена до початку посівної. Ми робили передоплату за паливо, і бачимо, що ці контракти не будуть виконані, бо у самих постачальників є проблеми з поставками пального», — резюмувала Тетяна Алавердова.

Раніше генеральний директор AgroGeneration Сергій Булавін повідомляв, що компанія не має змоги вчасно провести комплекс весняно-польових робіт на своїх полях в Харківській області.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus