Якщо всі потужності УЗ направити на експорт зерна, він складе 27 млн т на рік — думка

Експорт українських зернових через морські порти заблокований, сухопутні шляхи через західні кордони України можуть забезпечувати потік 10-15% пропускної спроможності. Тому потрібно шукати нові способи зберігання та перевезення продукції.

Про це йдеться в матеріалі «Проблеми експорту зерна через ЄС та потужностей зберігання в Україні» на Elevatorist.com.

Повідомляється, що до нападу Росії, експорт українських зернових здійснювався в основному через морпорти, що складало 95%. Решта 5% відбувалася залізницею та автомобільним транспортом.

За словами генерального директора УКАБ Романа Сластьона, Україна має великі запаси зернових. Наприклад, надлишки кукурудзи величезні.

«Експорт через порти заблокований. Налагодження сухопутних шляхів експорту через західні кордони України може забезпечувати потік до 600 тис. т на місяць. Звісно, це лише 10-15% спроможності, яка в нас була через морські порти, але все ж це також суттєво поліпшує спроможність проведення посівної», — зазначив він.

За оцінками учасників ринку, перевезення залізницею в умовах воєнного становища та з урахуванням окупованих територій — складають 20 т на добу.

Менеджер з розвитку бізнесу компанії Maxigrain Олена Нероба додає, якщо всі потужності перевезень «Укрзалізниці» (УЗ)  направити на перевезення зерна до перевалочних пунктів західного регіону, разом з олією та шротами, — пропускна спроможність складатиме близько 27 млн т агропродукції на рік.

«Об’єктивні обсяги складуть 20-25% за можливості вивезення зерна з територій, які тимчасово окуповані або де ведуться бойові дії», — підсумувала експерт.

За її словами, нині постає дві проблеми, щоб збільшити перевезення «Укрзалізниці» понад 20 т на добу. По-перше, на кордонах немає потужностей для зберігання продукції, та, по-друге — сусідні країни не мають, чим їх розвозити.

Нагадаємо, з початку запуску «Укрзалізницею» (УЗ) продовольчої програми для областей, в яких склалася складна ситуація з забезпеченням населення продуктами харчування у результаті воєнної агресії Росії, — #залізна_допомога — вже законтрактовано 26 523 т продукції на суму 746,2 млн грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus