Війна в Україні змусила згорнути виробництво добрив

Війна становить велику небезпеку для виробників добрив, оскільки такі заводи працюють із вибухонебезпечними та отруйними матеріалами. Багато українських виробників добрив знаходяться поблизу бойових дій, а тому ставлять на паузу виробництво.

Про це повідомляють аналітики GMK Center.

Зазначається, що під час воєнних дій, обстрілу зазнав завод«Сумихімпром», що призвело до витоку аміаку. Ситуація з рештою виробників азотних добрив наступна: Сєвєродонецьке об'єднання «Азот» (складає 15,3% потужностей з виробництва азотних добрив в Україні) знаходиться на лінії вогню поблизу непідконтрольних територій — відтак, не працює. Одеський припортовий завод (складає 14,4% потужностей азотних добрив) було зупинено на початку війни. «Рівнеазот» знаходиться в потенційно небезпечній зоні, де можливі ракетні обстріли.

Додається, що 12 березня 2022 року Україна запровадила заборону на експорт добрив, щоб зберегти ринковий баланс під час війни. До цього майже 45% українського експорту азотних добрив у 2021 році припадало на ЄС.

Найбільше українські азотні добрива йшли на експорт до:

  • Румунії — 190 тис. т;
  • Італії — 138 тис. т;
  • Франції — 104 тис. т;
  • Угорщини — 88 тис. т;
  • Іспанії — 56 тис. т;
  • Болгарії — 50 тис. т;
  • Польщі — 40 тис. т.

За словами аналітиків, потужності українських виробників дозволяють повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку азотних добрив. Більшість заводів з виробництва добрив вже зупинено як через небезпеку військових дій, так і через проблеми з постачанням сировини. Відновлення виробництва залежатиме від термінів закінчення бойових дій та характеру отриманих ушкоджень.

Повідомляється, що для комплексних добрив, виробництво яких недостатньо розвинене в Україні,  необхідно знайти альтернативні джерела імпорту для заміщення. До цього вони імпортувалися здебільшого з білорусі. Лише у 2021 році в Україну імпортовано 1,9 млн т комплексних добрив. Найбільший імпортер комплексних добрив білорусь — реалізувала 617 тис. т або 32,1% загального обсягу імпорту комплексних добрив.

Нагадаємо, уряд розширив список товарів критичного імпорту, включивши в нього необхідну аграріям сільгосптехніку, запчастини та обладнання для сільськогосподарських робіт.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus