Пропозиція на соняшник тримається, ціни на кукурудзу — знижуються

Поки на території країни тривають бойові дії, міжнародний ринок намагається оцінити скільки Україна зможе поставити на зовнішній ринок зерна та олії. При цьому потенційні додаткові витрати на логістику зростають щодня. 

Про це пише SPIKE BROKERS у своєму каналі в Telegram.

За словами аналітиків, що станом на 28 березнясоняшник торгувався на рівнях $795-$835 за т за олію 47-48% на базисі DAP та доставлено в Румунію. Соняшникова олія проторгувалась на рівнях €1410 на базисі DAP-кордон з поставкою на квітень. Пропозиція на олійну досить значна.

«Враховуючи обмеженість внутрішньої переробки, ринку соняшнику потрібно зняття експортного мита на соняшник на час війни», — йдеться в повідомленні.

Додається, що ціни на не ГМО сою залишаються без змін на рівнях $730-750 за т на базисі DAP заводу в Румунії.

Зазначається, що кукурудза продовжує знижуватися по всім напрямкам. Причина в цьому більше логістична — витрати на простій. Також відзначається обмеженість прикордонних складів. Пропозиція кукурудзи суттєво перевищує попит по всім напрямкам. В напрямку DAP Константа (Румунія) торги зафіксували зниження рівнів до €311 за т з поставкою квітень-травень. DAP кордон Польщі торгувався на рівнях $255-263 за т з поставкою квітень-травень. На внутрішньому ринку платили 7000-7200 грн за т DAP завод.

«Внутрішній ринок в Україні продовжує бути перенасиченим, адже внутрішні потреби переробки та споживання суттєво менші за пропозицію. Основні міжнародні гравці, які були провідниками ліквідності та попиту в країні, зараз вирішують власні пріорітети по вивезенню раніше придбаного товару в Україні та нічого не купують нового», — йдеться в повідомленні.

За словами аналітиків, продовольча пшениця в основному купувалась переробними підприємствами (млинами) на рівнях 8200-8700 грн за т на базисі DAP-млин. Експортний попит в напрямку кордону обмежений.

«Ринок не абсорбував ще повністю ризик зменшення посівних площ в Україні. Та це ніхто не буде знати, тієї реальної площі, окрім виробників які продовжують посівну», — коментують трейдери.

Нагадаємо, брокери акцентують, що експорт зернових зосередився на західних кордонах України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus