Через війну в Україні може початися нова Арабська весна на Близькому Сході — глава МВФ

Глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва попереджає, що криза в Україні спричинена війною може призвести до громадянських заворушень в інших країнах, зокрема на Близькому Сході.

Про це глава МВФ повідомила 27 березня виступаючи на Doha Forum в Катарі, пише The Economic Times.

Крісталіна Георгієва заявила, що вторгнення росії та санкції проти москви, що послідували за ним, змусили найбідніші верстви населення світу відчути на собі наслідки кризи. Відтак, їм доводиться боротися зі зростанням цін на продукти харчування та скороченням робочих місць.

За її словами, нинішня ситуація нагадує умови, за яких почалась «Арабська весна» у 2011 р. Тоді стрімке зростання цін викликало антиурядові протести по всьому Близькому Сході.

«Коли ціни зростуть і люди не зможуть прогодувати свої сім'ї, вони вийдуть на вулиці», — сказала глава МВФ.

Зазначається, що Крісталіна Георгієва закликала світове товариство до глобальної співпраці, щоб заповнити прогалини у постачанні сировинних товарів та енергоносіїв. В свою чергу, нафтовиробники та товаровиробники спроможні допомогти зменшити цю невизначеність.

Читати по темі: Скільки площ Україна не зможе засіяти навесні 2022 і скільки врожаю недоотримає? Прогнози та аналітика

Вона наголосила на важливості України як одного з провідних експортерів пшениці, закликавши до швидкого вирішення війни.

«Чим швидше танки будуть виведені, тим швидше зайдуть трактори. Нам потрібно, щоб до липня урожай в Україні сприяв стабільності цін на продовольство», — підсумувала Крісталіна Георгієва.

Нагадаємо, війна в Україні може призвести до голоду в 35 африканських країнах. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus