Війна перетворила малі порти в головні водні артерії експорту — думка

До вторгнення росії в Україну рідко хто з трейдерів та експертів ринку піднімав питання перспектив малих портів, зокрема, Дунаю, Ізмаїл, Рені тощо. Проте війна в Україні та блокада основних морпортів внесла свої корективи.

Про це йдеться в матеріалі «1 млн т зерна Дунаєм, або Як експортувати українське зерно в умовах війни» на Latifundist.com.

Повідомляється, що дунайські порти — Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайський — нині стали ключовими водними артеріями експорту зерна.

За словами комерційного директора харківської групи компаній «КАІС» Руслана Рашко, зараз там «Вавилон». Відтак, напрям дунайські порти розглядають «КАІС» та «АгроВіста» цей напрямок теж розглядають. Проте, Дунай більш націлений на роботу з мультинаціональними компаніями. Так, 22 березня трейдери Kernel, Cargill, Bunge Ukraine та інші подали заявки на вивезення понад 1 млн т зерна цією річкою.

В.о. гендиректора компанії «ТАС Агро» Нил Неміровченко додає, що компанія збирається експортувати через Ізмаїльський порт. Хоч і ширяться розмови про те, що там очікується ажіотаж, як і на польському напрямку.

Паралельно Мінінфраструктури хоче розширити пропускну спроможність дунайських портів удвічі. В ідеалі вони перевозитимуть у два рази більше, коментував Forbes заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

Нагадаємо, майже 90% зернових неможливо експортувати через блокаду українських портів

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus