Експерт розповів чому банки неохоче кредитують бізнес

Існує одразу чотири причини, які впливають на рішення банків, щодо схвалення того, чи іншого кредитора. І одна з них — висока невизначеність як на рівні економіки, так і на рівні окремих бізнесів.

Про це розповів асоційований експерт CASE Ukraine Євген Дубогриз в матеріалі «‎Які агрокомпанії можуть розраховувати на кредити та що відбувається на банківському ринку»‎ на Latifundist.com

«Ніхто зараз не може сказати, що буде в майбутньому з тією чи іншою компанією, з її активами, портами, логістикою та й з економікою взагалі», — говорить Євген Дубогриз.  

Друга причина, продовжує експерт, це погіршення фінансового стану бізнесу. Адже він погіршився настільки, що на цьому етапі його не оцінити кількісно. 

«‎Звісно, можна оцінити в цілому по економіці, але щодо конкретного підприємства — ризики інші, ніж були до війни, та і є велика ймовірність дефолту. У кращому випадку ми повертаємось у серпень 2017 р., бо очікується, що по агросектору середній рівень NPL (непрацююча позика) може перевищити 50%», — розповідає експерт.‎ 

Разом з тим, за словами Євген Дубогриз, третя причина в тому, що банки перебільшують ризики кредитування. Четверта — високі вимоги до документації. 

Нагадаємо, що банки відмовляються кредитувати аграріїв з областей, де йдуть бойові дії.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus