Через здорожчання традиційного пального в Україні розвивається ринок біопалива

В Україні спостерігається підвищення зацікавленості аграріїв до виробництва біопалива. Така тенденція спричинена здорожченням пального та імпортозалежність. 

Про це йдеться у матеріалі «Біодизель з ріпаку: як виготовити, плюси, мінуси та ціна питання» на Latifundist.com.

Зазначається, що популяризації біопалива також сприяє і ціна дизеля, яка вже перевищує 65 грн/л (там, де його ще можна знайти у вільному продажі). Крім того, за своїми характеристиками біодизель повністю відповідає традиційному дизельному пальному з нафти.

«Двигуни внутрішнього згоряння на такому пальному викидають у повітря менше діоксиду вуглецю (приблизно на 80%), і у вихлопі відсутній діоксид сірки. А при потраплянні у ґрунт чи воду, впродовж місяця розкладається на біокомпоненти», — наголошується у матеріалі.

Читати за темою: «Як зекономити ресурси у час війни. Поради з оптимізації витрат від Claydon Drills».

Додається, що біодизель аграрії можуть виготовляти безпосередньо у в господарстві. Для цього потрібно закупити олійний прес та виробити олію. Як пояснює член громадської організації «Асоціація аграрних інженерів» Павло Гринько, знайти в Україні це обладнання різних типів — не проблема. Його вартість буде залежати від потужностей виробництва та використаної сировини.

«Щодо олійних пресів, то сільськогосподарський виробник з 1 т ріпаку може виробити третину олії. В умовах заводу, звичайно, ці показники набагато вищі, бо там застосовується краща технологія, в тому числі біогенна очистка та різні технологічні елементи. Та для звичайного аграрія досить буде 1 га посівної площі ріпаку, щоб виготовити 1 т біодизеля для власних потреб», — відмічає експерт.

Однак, термінового вирішення питання потребує регулювання придбання для аграріїв акцизних компонентів для виробництва біодизеля. Ще один недолік — таке пальне потребує додаткової підготовки паливних систем та заміни фільтруючих елементів. Крім того, біодизель агресивний щодо гумових деталей, тому двигуни доводиться модифікувати. 

Нагадаємо, що асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ)‎ закликає владу провести зміни законодавства в частині обігу пального, провівши тимчасову лібералізацію законодавства на час воєнного стану в частині зберігання пального аграріями.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus