Стало відомо, як прискорити вантажні перевезення по річці Дунай

Внаслідок блокування українських портів та переорієнтацію значного потоку вантажів на Дунайські порти біля Сулинського каналу утворилася черга з суден, які в середньому в очікуванні перебувають 10 діб або більше. Кожен день простою яких коштує українським експортерам приблизно $500 тис. на добу. Бізнес пропонує впровадити низку заходів для вирішення ситуації в Дунайському регіоні.

Про це повідомляє пресслужба Європейська Бізнес Асоціація (EBA).

На думку аналітиків EBA, компанії пропонують приймати одночасно до шести суден (на сьогодні під відповідні цілі виділено румунською стороною лише два причали), збільшити час роботи Сулінського каналу, дозволити рух по каналу в темний час доби, що може дозволити збільшити прохідну спроможність вдвічі. Доцільним було б також дозволити позачергову реєстрацію суден, якщо є вільний причал.

Читайте також: «‎Портові справи у травні — робота портів та зусилля по деблокаді»‎ 

Зазначається, що максимально допустиму швидкість проходження каналу також можна було б збільшити з урахуванням звісно специфіки конструкції самого каналу (на цю мить це  5,65 вузлів = 6,5 миль/год).

Також бізнес пропонує розглянути можливість рейдової перевалки в портах Суліна і Констанца, а також вздовж 61-ї милі річки Дунай за умови повного завантаження, тобто відсутності вільних портів.

За словами експертів, такі кроки є цілком реальними. Їх вжиття дозволило б прискорити, а відтак збільшити транспортні потоки по річці Дунай, в тому числі обсяги експортної аграрної продукції України.Водночас необхідно пропрацювати суттєве обмеження, яке перешкоджає збільшенню вантажопотоків з України через порти річки Дунай. 

Читайте також: «‎Баржі, затори і початок зернового сезону у Румунії. Що робити дунайським портам?»‎ 

Так, європейські компанії висловлюють готовність та бажання профінансувати перевезення українського експорту, але вони остерігаються воєнних ризиків, через які можуть бути розірвані нові логістичні ланцюги

«Компанії очікують від державних органів гарантій захисту інвестицій – подібне вже існує для експорту. І зараз основним питанням є страхове покриття. Українська влада розробила гарантії для безпечного проходу суден в акваторії українських портів Дунайського регіону та перевезень залізницею. Тож сподіваємось, цей механізм буде реалізовано найближчим часом‎»‎, — акцентувала менеджер комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації Дар’я Січкар.

Нагадаємо, що в Мінагрополітики бачать два шляхи для розблокування портів — військові конвої або протикорабельна зброя.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus