Вагонна складова парку УЗ для аграріїв здешевшає у 4 рази — Валерій Ткачов

«Укрзалізниця» внесла зміни в «Порядок визначення та перегляду ставок плати за використання власних вагонів АТ «Укрзалізниця» та показники швидкості руху вагонів УЗ. Як результат очікується збільшення середньої швидкості руху вагонів УЗ.

Про це повідомляє заступник директора Департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов, пише Elevatorist.com.

Зміни, які були внесені:

  • Затвердили новий розмір показників «Середня швидкість перевезення власного вагону Перевізника за одну добу». Значно зросла швидкість руху вагонів АТ «Укрзалізниця», особливо в напрямку морських портів.
  • В експортному сполученні розділені показники швидкості вагона за напрямками — експортне сполучення через сухопутні переходи (разом з портом Рені) та експортне сполучення через морські порти (окрім Рені).

Відмічається, що УЗ змінила період оприлюднення та термін аналізу фактичних швидкостей руху вагонів.

«Тепер швидкості будуть визначатися за період в 1 місяць (з 26 числа попереднього місяця по 25 число включно поточного місяця) — раніше період був 3 місяці. Показник швидкості буде оприлюднюватися разом зі ставкою плати 26-29 числа місяця, який передує місяцю, на який встановлюються ці показники», — відмітив Валерій Ткачов.

Також буде знято обмеження в максимальній швидкості руху вагона УЗ (скасовано граничний максимальний розмір показника середньої швидкості руху вагонів) — раніше цей показник був не більше 320 км/доба.

Читайте також: «‎Залізний агроекспорт: навантаження та експорт зернових вантажів»‎

Внесли зміни й у відповідні договори з вантажовідправниками. Зазначені зміни наберуть чинності з моменту прийняття рішення Правлінням та оприлюднення — 12.09.2022 р.

Валерій Ткачов зазначає, всі ці зміни позитивно вплинуть на вантажовідправника, він буде платити менше за використання вагонів УЗ.

«Наприклад, для вагона-зерновоза (ЗРВ) швидкість руху в експортному сполучені в напрямку морських портів збільшиться з 87 км/доба до 353 км/доба — майже у 4 рази (для маршрутних відправлень). Тобто, аграрій заплатить за меншу у 4 рази кількість діб використання вагону УЗ при цьому типу відправлення та виду сполучення», — повідомили в УЗ.

Нагадаємо, що в серпні 2022 року «Укрзалізниця‎»‎ перевезла 10,78 млн т вантажів, що на 469 тис. т або на 4,5% більше липневого показника. Частка зернових у загальній номенклатурі вантажів збільшилася до 18,7%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus