Grain Alliance допомагатиме українським аграріям переправляти зерно до Європи

Одним із перших досвідів українського агробізнесу з організації безперебійної перевалки зерна через елеватори Європи стало зерносховище Grain Alliance («Баришівська зернова компанія») у місті Чєрна-над- Тисою (Словаччина), через який за кілька місяців вдалося перевантажити близько 70 тис. т зерна.

Про це розповів президент Grain Alliance Євгеній Радовенюк під час круглого столу, який був зініційований посольством Швеції в Україні. Захід відбувся у Братиславі (Словаччина) 19 вересня.

За його словами, Україна дуже вдячна за всебічну гуманітарну, воєнну та фінансову підтримку Євросоюзом і її членами у цей нелегкий час. Водночас інвестори й партнери, такі як ЄБРР готові інвестувати у розвиток логістичних шляхів, що не залежать від погоди чи інших факторів.

«Ви знаєте, що ми придбали елеватор, який не працював і не експлуатувався 8 років. Але нашими зусиллями він 20 червня вже прийняв перше зерно і далі успішно працює, поступово нарощуючи темпи перевалки. За цей період нам вдалося перевантажити до Європи близько 70 тис. т зерна. Цей реалізований проект вигідний не лише для нас, для України. Зокрема, у Словаччині ми вже сплатили €3 млн податків», — зауважив керівник.

Мер міста Чєрна-над-Тисою Марта Возарікова і державний секретар Міністерства закордонних та європейських справ Словаччини Інгрід Брокова обговорили сприяння розширенню потужностей елеватора, на якому збираються встановити два нових силоса.

«Я дуже пишаюся, що не тільки Швеція, але й шведський бізнес докладає зусилля для допомоги у протистоянні українського суспільства російській агресії і підтримки розвитку і виживання українського бізнесу. Я думаю, що всі ми маємо багато чого зробити для цього», — підсумував результати зустрічі Надзвичайний і Повноважний посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

Зазначається, що елеватор у Чєрні-над-Тисою — це проект, у реалізації якого має бути зацікавлений український агробізнес у широкому значенні. Керівництво «Баришівської зернової компанії» повідомило, що після налагодження безперебійного маршруту на новий елеватор українською залізницею підрозділ допомагатиме іншим українським аграріям переправляти зерно до Європи.

Нагадаємо, що у Мінагрополітики відзначили, що експортні шляхи української аграрної продукції через країни Європейського Союзу повинні стати постійними та основними. Передусім потрібно на нашому кордоні з країнами ЄС збудувати термінальні комплекси, які включатимуть зернові конвеєри й за допомогою яких безперебійно транспортуватиметься українське зерно.

У травні «Баришівська зернова компанія» придбала елеватор у Словаччині. Цей об’єкт вже 3-4 роки використовувався в якості перевалочних потужностей для різних матеріалів, та тільки не зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus