Співвідношення боргу Кернел до EBITDA може повернутись до нормального значення — Eavex Capital

Звіт з різким погіршенням фінансових показників «Кернел» є відображенням проблем з експортом зернових, а також зменшення масштабів компанії після продажу частини земельного банку у першій половині цього року.

Про це йдеться в щотижневому огляді фондових ринків від Eavex Capital.

З точки зору аналізу боргового навантаження «Кернел», за інформацією спеціалістів, визначальним є фактор низьких фінансових показників у період з кінця лютого по липень, коли компанія не могла здійснювати експорт зернових через порти.

«На наш погляд, якщо військові ризики не продовжать збільшуватися, то існує досить висока вірогідність, що співвідношення боргу «Кернел» до EBITDA повернеться до нормального значення в межах 3,0х до червня 2023 року‎», — зауважили експерти.‎ 

Серед певною мірою позитивних моментів звітності «Кернел», акцентують фахівці, можна виділити те, що в перерахунку на одну акцію чистий прибуток за липень-вересень становив $2,09 доларів (9,24 злотих). 

«Це означає, що поточне співвідношення Р/Е (ціна/прибуток) для акцій «Кернел» є дуже низьким і надалі котирування акцій «Кернел» можуть почати швидко зростати», — пише ‎Eavex Capital. 

Відзначається, що на минулому тижні акції «Кернел» торгувалися на Варшавській біржі по 17,50 злотих. Ціна акцій компанії на «Українській біржі» була приблизно 180 грн.

Додається, що Єврооблігації «Кернел» з погашенням у 2027 році торгуються на вторинному ринку на рівні 30 центів за долар номіналу, це дає дохідність до погашення в 44%.

Читайте також: «‎Де інвестору припаркувати кошти, щоб вони не піддались корозії від інфляції»

Нагадаємо, що показник EBITDA «Кернел» впав на 40% у річному порівнянні до $168 млн на фоні скорочення виручки на 51% до $655 млн. 

У натуральному вираженні «Кернел» мав падіння експорту зернових на 68% до 710 тис. т та зменшення продажу сонячної олії на 14% до 460 тис.т. 

Чистий прибуток «Кернел» за липень-вересень склав $162 млн (-23% у річному порівнянні). Операційний прибуток компанії до зміни в обіговому капіталі становив $181 млн, що лише на 7% менше в порівнянні з аналогічним показником торік.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus