Новий топменеджмент в агрокомпаніях: кого звільняли і призначали на посади у 2022 році

ТОП аграрних кадрових призначень за 2022 рік
ТОП аграрних кадрових призначень за 2022 рік
Джерело фото: jobboom.com

Якщо б ми створили рейтинг агрохолдингів, у яких найбільше за 2022 рік змінили топменеджерів, то в нього б точно потрапили «Кернел», «Астарта-Київ», «ТАС Агро» та Olkom Group. Досить багато розмов на ринку було про те, що буде з компанією «НІБУЛОН» після загибелі Олексія Вадатурського. Вже у серпні, очікувано, на посаду СЕО призначили його сина — Андрія Вадатурського. Про те, як він планує управляти компанією — розповідаємо нижче.

Не обійшлося і без гучних перестановок в уряді. Так, вже у березні у нас з’явився новий міністр аграрної політики та продовольства України. Того ж місяця уряд нарешті визначився, хто ж буде очолювати «Укрзалізницю» в наступні 4 роки. А в грудні несподівано для всіх подав у відставку міністр Олександр Кубраков і буквально наступного дня його призначили на нову посаду.

Пропонуємо більш детальніше згадати, яким був 2022 рік у плані кадрових призначень. Зауважимо, що призначень могло бути і більше (і, скоріше за все, так і є), просто не всі компанії хотіли афішувати цю інформацію. Ми ж брали в матеріал тільки офіційні повідомлення.

Січень

Родріго Сантос

Куди: Bayer

Посада: Член правління та президент підрозділу

На посаду члена правління Bayer та президента підрозділу Crop Science Родріго Сантос був призначений 1 січня 2022 року. З червня 2021 р. він працював головним операційним директором підрозділу Crop Science та відповідав за глобальні комерційні операції сільськогосподарського бізнесу компанії. Загалом пропрацював у компанії 23 роки на посадах у галузі продажу, маркетингу, стратегії та розвитку бізнесу в Бразилії, США та Східній Європі. 

Родріго Сантос має ступінь бакалавра наук у галузі сільськогосподарської інженерії, яку отримав у Вищій сільськогосподарській школі Луїса де Кейроза — ESALQ/US, та ступінь магістра ділового адміністрування у FGV/Ohio University.

Шинго Ханада

Куди: Kubota North America Corporation, Kubota Tractor Corporation

Посада: Керуючий виконавчий директор та президент

З 1 січня Шинго Ханада призначений виконавчим директором та президентом Kubota North America Corporation, а також президентом Kubota Tractor Corporation. До цього він обіймав посади виконавчого директора Kubota Corporation, президента Kubota Holdings Europe B.V. і Kverneland AS у Нідерландах. Раніше працював у США на різних посадах.

Шинго Ханада є справжнім старожилом Kubota — працює у компанії вже 32 роки. 

Хеннер Беттчер

Куди: CLAAS

Посада: Фінансовий директор

Хеннер Беттчер призначений новим фінансовим директором CLAAS з 1 січня. У 2015-2021 рр. працював на посаді старшого віцепрезидента й головного фінансового директора в Lehigh Hanson.

Ханнер Беттчер змінив на посаді Ганса Лемперта, який віддав компанії 13 років свого життя.

Агровтрати

Ліам Кондон

Звідки: Bayer

Посада: Член правління та президент підрозділу

З 1 січня Ліам Кондон пішов з посади члена правління компанії Bayer та президента підрозділу Crop Science. Він попросив перенести дату закінчення свого контракту з 31 грудня 2023 року на 31 грудня 2021 року через можливість кар'єрного зростання за межами Bayer.

Лютий

Хенрік Гілстрінг

Куди: Väderstad

Посада: Генеральний директор

Онук засновника Väderstad Руна Старка — Хенрік Гілстрінг — призначений на посаду генерального директора у лютому.

У Väderstad він працює з 2012 р. і до нового призначення був віцепрезидентом розвитку бізнесу та членом групи менеджменту. Ще раніше займався бізнес-контролем виробництва, продажами, маркетингом, розробкою продукту Väderstad. Входив до Ради директорів.

До приходу у Väderstad працював у консалтинговій компанії Boston Consulting Group у Стокгольмі. Має досвід роботи економістом і ступінь магістра ділового адміністрування Стокгольмської школи економіки.

Агровтрати

Владислава Магалецька

Звідки: Держпродспоживслужба

Посада: Голова

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька 2 лютого подала заяву на звільнення з посади за власним бажанням. Причиною назвала наполегливі рекомендації лікарів щодо стану здоров’я. 16 лютого Кабмін звільнив її з посади. На посаду голови Держпродспоживслужби Владислава Магалецька була призначена у листопаді 2020 р.

Дмитро Сенниченко

Звідки: Фонд державного майна України

Посада: Голова

17 лютого з другої спроби Верховна Рада України підтримала заяву про відставку за власним бажанням голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка. На цій посаді він працював з вересня 2019 року. До цього у період з 2016 по 2018 рр. працював директором з управління нерухомим майном та інфраструктурою в «Укрпошті».

 Березень

Микола Сольський

Куди: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Посада: Міністр

Міністром аграрної політики та продовольства України Микола Сольський був призначений 24 березня. До цього він обіймав посаду голови Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

Микола Сольський закінчив Львівський національний університет ім. І. Франка, юридичний факультет. Спеціалізація — «Громадянське право та процес», кваліфікація — «Юрист». Працював юристконсультом в компаніях, а з 2003 по 2014 рр. був партнером та генеральним директором в  «Юридичній фірмі «Сольський, Процик та Партнери». У 2019 році був обраний народним депутатом Верховної Ради України.

Олександр Камишін

Куди: «Укрзалізниця» (УЗ)

Посада: Голова правління

У березні також стало відомо, що Олександр Камишін, якого в серпні 2021 р. було призначено в.о. голови правління «Укрзалізниці», очолюватиме компанію на постійній основі впродовж 4 років. На той момент чергові тимчасові повноваження його та правління вже двічі продовжувалися і закінчувалися б 31 березня.

 «Тепер сторінку «тимчасового правління» ми перегортаємо і починаємо з чистого аркуша. За відведений час треба ще встигнути довоювати війну, а потім усе відбудувати», — наголосив голова «Укрзалізниці».

Олександр Камишін у 2009-2012 рр. керував KMZ Industries. У 2012-2019 рр. працював у компанії SCM, де обіймав посаду інвестиційного менеджера та члена Наглядової ради транспортних холдингів групи SCM. З початку 2020 р. був керівним партнером інвесткомпанії Fortior Capital.

Агровтрати

Роман Лещенко

Звідки: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Посада: Міністр

23 березня стало відомо, що міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко написав заяву про складання повноважень з посади. На своїй сторінці у Facebook він написав, що причиною стала важка спадкова хвороба.

«Я зробив усе, щоб по максимуму налагодити роботу. Але зараз я веду війну не тільки з нашим спільним ворогом, але й з важкою спадковою хворобою. Вона не має прописки, через неї стан мого здоров’я постійно погіршується. Тому я змушений залишити посаду міністра агрополітики — з важким серцем, але зі щирою вірою у відновлене Міністерство аграрної політики та продовольства України. Випереджаючи всі запитання: я залишаюся в Україні та з Україною. А потім буду спільно з усіма відбудовувати нашу країну після Перемоги», — зазначив Роман Лещенко.

Нагадаємо, цю посаду він займав з 17 грудня 2020 року. До цього був головою Держгеокадастру України.

Сергій Шибаєв

Звідки: «Кернел»

Посада: Незалежний директор

12 березня Сергій Шибаєв подав письмове повідомлення про вихід із Ради директорів компанії «Кернел». Про це рішення компанія повідомила на сайті Варшавської фондової біржі.

Серед причин — російське громадянство Сергія Шибаєва та ймовірні конфлікти інтересів, пов'язані з його посадою незалежного директора компанії (займав із 2012 року).

Рада директорів Kernel Holding SA висловила подяку Сергію Шибаєву за його особисту участь та відданість функціонуванню Ради директорів компанії та багаторічне професійне керівництво аудиторським комітетом Ради директорів.

Матс Баверуд

Звідки: Väderstad

Посада: Генеральний директор

Матс Баверуд, який з 2018 р. обіймав посаду генерального директора Väderstad, був звільнений у лютому. Матс працював у компанії з лютого 2017 р. Тоді він був призначений на посаду директора продуктів і розвитку. Ще раніше працював у Volvo Construction Equipment директором із машинобудування.

Квітень

Андрій Міскі-Оглу

Куди: «Кернел»

Посада: Незалежний виконавчий директор

У квітні новим незалежним виконавчим директором компанії «Кернел» обрано Андрія Міскі-Оглу. Він має 20-річний досвід роботи у сфері державного бухгалтерського обліку та розпочав свою кар'єру як аудитор в Ernst&Young. З 2015 р. брав участь в аудиті компанії EY Global і займався питаннями цифрового аудиту, монетизацією технологій та забезпеченням достовірності даних.

Також Андрій Міскі-Оглу дипломований бухгалтер у США, а з 2011 р. є членом Американського інституту дипломованих бухгалтерів (AICPA).

Травень

Ірина Амєліна

Куди: Olkom Group

Посада: Директор

Серйозні кадрові зміни у травні відбулися в Olkom Group: були звільнені відразу три члени топменеджменту, оновлено штат співробітників. Очолила нову дирекцію Ірина Амєліна.

«Це команда однодумців. І кожен співробітник — професіонал у своїй справі. Наша мета залишається спільною — працювати заради перемоги України та забезпечувати українців якісними продуктами харчування», — прокоментувала нові кадрові призначення головний акціонер Olkom Group Ганна Олексенко.

Перед членами оновленої команди поставили завдання сформувати нову, якісну систему управління, оптимізувати витрат і побудувати ефективний ланцюг виробництва від отримання вхідної сировини до продажу продукції кінцевому клієнту.

Агровтрати

Наталі Башиш

Звідки: «Кернел»

Посада: Незалежний невиконавчий директор

Наталі Башиш (Nathalie Bachich) 9 травня подала у відставку з посади незалежного невиконавчого директора агропромислової групи «Кернел». Причини звільнення не вказані. 

Наталі Башиш має 15-річний фінансовий досвід консультаційних послуг, досвід роботи у провідних європейських фінансових установах, діяльність яких охоплює Західну Європу, Азію, Центральну та Східну Європу.

Ніна Лещенко

Звідки: Olkom Group

Посада: Голова правління «Київського маргаринового заводу», операційний директор

З 26 травня Ніну Лещенко та ще двох топменеджерів Olkom Group відсторонено від повноважень та призупинено дію трудових договорів.

«На період з’ясування всіх обставин діяльності посадових осіб у складний для країни час офіційно відсторонено від своїх обов’язків голову правління ПрАТ «КМЗ» Н. Лещенко. Призупинено дію трудових договорів з фінансовим директором С. Мироненко та керівником служби безпеки С. Цицкуном», — відмітила головний акціонер Olkom Group Ганна Олексенко.

Червень

Емануеле Грімальді

Куди: Міжнародна палата судноплавства (ІСS)

Посад: Голова правління

У червні правління Міжнародної палати судноплавства (ІСS) призначило керуючого директора Grimaldi Group Емануеле Грімальді (Emanuele Grimaldi) головою правління організації.

Грімальді замінив Есбена Поулссона, який обіймає посаду голови ICS з 2016 р. і пішов у відставку після трьох термінів повноважень.

Разом із генеральним секретарем ICS Гаєм Платтеном, Грімальді займатиметься завданнями декарбонізації, цифровізації та питаннями життєдіяльності і змін екіпажів суден.

«Світ змінюється, і судноплавство повинно змінюватися разом із цим. Фундаментальна трансформація наших постачання палива, наших технологій та навичок нашої робочої сили визначить напрямок доставки в це десятиліття. Хоча ми не застраховані від викликів, з якими стикається глобальна економіка, ми стійкі. Я впевнений, що цей сектор залишиться силою добра на міжнародній арені, сприяючи переміщенню життєво важливих товарів тим, хто їх найбільше потребує», — наголосив Емануеле Грімальді.

Агровтрати

Валерій Соколенко

Звідки: «Астарта-Київ»

Посада: Виконавчий директор

13 червня у зв’язку з сімейними обставинами Валерій Соколенко склав повноваження  виконавчого директора агропромхолдингу «Астарта-Київ» та директора підприємства «Цукрагропром» за угодою сторін. В компанії працював з 2008 року на різних керівних посадах.

Липень

Вячеслав Чук

Куди: «Астарта-Київ»

Посада: Комерційний директор

На посаду комерційного директора «Астарта-Київ» Вячеслав Чук призначений з 18 липня. Свою кар’єру в холдингу розпочав у 2011 р. у фінансовому департаменті. Пізніше працював заступником фінансового директора.

Вячеслав був одним з перших випускників внутрішньої навчальної програми «Кадровий резерв», яка спрямована на пошук талановитих працівників з лідерськими здібностями. Навчався у Київському національному університеті ім. Т.Г. Шевченка, де здобув освіту за фахом правознавство, а згодом фінанси. Пройшов навчання за програмами Management Development у Міжнародному інституті менеджменту (МІМ Київ) та Corporate Governance в Українській академії корпоративного управління (UCGA).

Антон Жемердєєв 

Куди: «ТАС-Агро»

Посада: Комерційний директор

Новим комерційним директором «ТАС-Агро» призначено Антона Жемердєєва. Раніше він працював керівником відділу торгівлі зерновими та олійними культурами в агропромхолдингу «Астарта-Київ». У 2020-2021 р. займав посаду комерційного директора «Максігрейн-Україна».

Антон Жемердєєв навчався у Київському національному торговельно-економічному університеті за спеціальностями «Товарознавство та комерційна діяльність» та «Комерційне право».

«Моє завдання, разом з комерційною командою, налаштувати торгівлю з кінцевими споживачами на традиційних ринках збуту олійних та зернових культур та диверсифікувати логістичні потоки. «ТАС-Агро» планує підкорювати нові горизонти — працювати з давальницькою переробкою олійних культуру та здійснювати продажі судовими партіями. Ми також плануємо дати можливість реалізувати свою продукцію малим виробникам навколо наших елеваторів, адже їм сьогодні важче всіх», — прокоментував своє призначення спеціаліст.

Андрій Кожухар і Тамара Мельничайко

Куди: «Самміт-Агро Юкрейн»

Посада: Генеральний директор

Новим генеральним директором «Самміт-Агро Юкрейн» з 1 липня призначено Андрія Кожухара. В компанії він працює з 2005 р. Починав з посади головного бухгалтера, згодом був фінансовим директором, а останніми роками виконував також функції заступника генерального директора.

Тамара Мельничайко, яка займала посаду генерального директора «Самміт-Агро Юкрейн» з 2013 р., отримала нове призначення та переводиться на іншу посаду у групі компаній «Сумітомо Корпорейшн» в Україні.

Євгеній Садовий

Куди: «Астарта-Київ»

Посада: Директор з переробки продуктів сільськогосподарського виробництва

На посаду директора з переробки продуктів сільськогосподарського виробництва «Астарта-Київ» Євгеній Садовий був призначений 8 липня. Він має 25-річний досвід будівництва, розвитку та управління виробничими та інфраструктурними активами у різних галузях сільського господарства. Керував проєктами в Україні, Румунії, Угорщині, Нідерландах, Бельгії, Італії, США.

На новій посаді його ключовими обов’язками будуть управління елеваторами, цукровими і соєпереробним заводами, біоенергетичним комплексом, розвиток систем операційного вдосконалення та проєктного менеджменту.

Серпень

Андрій Вадатурський

Куди: «НІБУЛОН»

Посада: Генеральний директор

На посаду генерального директора «НІБУЛОН» Андрія Вадатурського призначили 4 серпня. Хоча офіційно про це компанія повідомила тільки у жовтні.

«Я не батько, у мене зовсім інший стиль управління, інше розуміння бізнесу. Якщо я копіюватиму батька, то це питання часу, коли компанія стане банкрутом. У нинішній системі управління компанією є плюси і мінуси. Я вважаю, що варто модернізувати корпоративне управління компанії. Ми залучили міжнародних експертів, компанію Deloitte, яка вже місяць допомагає нам у цьому… Ми створили комітет, який буде працювати як дорадчий орган. До нього увійшли фінансисти і досвідчені фахівці в торгівлі. Вони будуть допомагати трансформувати компанію. Думаю, до кінця 2022 року розумітимемо, яка в нас буде структура компанії, і будемо все втілювати протягом наступного року», — розповів виданню «Українська правда» Андрій Вадатурський.

Нагадаємо, прямі втрати «НІБУЛОН» від війни сягають $416 млн. Окуповані або непридатні для землеробства — 20 тис. га сільськогосподарських угідь.

Кен Зейтц

Куди: Nutrien

Посада: Президент і генеральний директор

З 8 серпня новим генеральним директором Nutrien (одного з найбільших у світі виробників калійних добрив) призначено Кена Зейтца (Ken Seitz). Оголошення про призначення відбулося після семимісячного глобального пошуку кандидатів.

З січня 2022 р. Кен Зейтц обіймав посаду тимчасового генерального директора Nutrien. Він має понад 25 років досвіду управління в більш ніж 60 країнах, а також великий досвід роботи в агробізнесі та гірничодобувній промисловості.

Вересень

Михайло Мішов

Куди: «Кернел»

Посада: Незалежний невиконавчий директор

У вересні новим незалежним невиконавчим директором «Кернел» призначено Михайла Мішова (Mykhaylo Mishov). Він має понад 17 років досвіду роботи у провідних консалтингових компаніях, серед яких Ernst & Young, Deloitte та KPMG. Очолював ініціативи щодо стратегії та покращення ефективності, включаючи інновації в агробізнесі, стратегічні трансформації та підтримку угод M&A. Має ступінь MBA Grenoble Graduate School of Business, ступінь магістра та бакалавра Київського національного економічного університету. Разом із сім'єю живе в Дірфілді (Іллінойс, США).

Валерій Новіцький

Куди: «ТАС Агро»

Посада: Генеральний директор

У вересні відбувлися кадрові перестановки і в «ТАС Агро». Новим генеральним директором став Валерій Новіцький. Він довгий час був членом наглядової ради Промислової групи ТАС. Має значний досвід управління успішними бізнес-проектами в промисловому та аграрному секторах України. На новій посаді здійснюватиме поточне управління агрохолдингом та відповідатиме за реалізацію довгострокових планів.

«Завдяки ефективній бізнес-стратегії, прогресивним технологіям у виробництві і професійній роботі нашої команди компанія продовжить розвиватися та інвестувати у перспективні проєкти. Будемо спільно працювати над забезпеченням продовольчої безпеки України», — прокоментував своє призначення Валерій.

Агровтрати

Пітернел Бугард

Звідки: «Кернел»

Посада: Член ради директорів, незалежний директор

14 вересня рада директорів «Кернел» повідомила про схвалення виходу Пітернел Бугард (Pieternel Boogaard) з ради директорів компанії.

 «Правління хотіло б подякувати пані Пітернел Бугард за її особисту участь у функціонуванні ради директорів компанії, внески для покращення основ сталого розвитку та нагляд за менеджментом», — повідомила компанія.

Жовтень

Маркіян Маркевич

Куди: «Астарта-Київ»

Посада: Невиконавчий директор

27 жовтня новим невиконавчим директором компанії «Астарта-Київ» назначено Маркіяна Маркевича. Про це повідомила Варшавська фондова біржа.

Він також директор та президент Crossways MK Consulting — інвестиційної консалтингової компанії з повним спектром послуг з фокусом на Східну Європу. Компанія з 2014 року відповідає за злиття та поглинання, а також прямі інвестиції в Україні на суму понад $400 млн в різних секторах економіки. До цього Маркіян  Маркевич тривалий час працював у сфері структурованого фінансування в Банку Монреаля.

Отримав ступінь MBA в Університеті Квінз та ступінь магістра міжнародних відносин у Львівському національному університеті ім. Івана Франка.

Агровтрати

Хусейн Арслан

Звідки: «Астарта-Київ»

Посада: Невиконавчий директор

З 26 жовтня Хусейн Арслан покинув посаду невиконавчого директора та вийшов з ради директорів компанії «Астарта-Київ». Про це повідомила Варшавська фондова біржа. В повідомленні вказано, що він пішов з посади з особистих причин і не висловлював розбіжностей з компанією.

Листопад

Александр Чеснакофф

Куди: Credit Agricole Bank

Посада: Член правління, відповідальний за напрями корпоративний бізнес, агрі- агро, малий та середній бізнес, фінансові ринки та лізинг

З 18 листопада Александр Чеснакофф займає посаду члена правління Credit Agricole Bank, відповідального за напрямки корпоративний бізнес, агрі- агро, малий та середній бізнес, фінансові ринки та лізинг. До цього понад рік працював на посаді директора з корпоративного бізнесу та агрі-агро банку.

Александр Чеснакофф: Банки мають обмежений ресурс, тому видають його тим, хто має найбільшу потребу
Читати також

В цілому в групі Credit Agricole Александр Чеснакофф працює понад 16 років, з них — 6 років в українському банку. До переїзду в Україну, в 2012-2016 рр., він обіймав керівні посади в корпоративно-інвестиційному банку групи Credit Agricole в Бордо та Парижі. Зокрема займався напрямом фінансуванням, а також розвитком корпоративного бізнесу. Свою кар’єру розпочинав у компанії «Лімагрейн Україна».

Грудень

Олександр Кубраков

Куди: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури

Посада: Віце прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури

1 грудня Олександр Кубраков очолив Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, яке було створено на основі об’єднання Міністерства інфраструктури та Міністерства розвитку громад та територій. До цього з травня 2021 року він очолював Міністерство інфраструктур

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus