Названі фактори, які гальмують експорт біоетанолу з України

Стримуючими факторами залишаються внутрішні регулятивні правила в країнах ЄС які мають технічно-протекціоніський характер, відмінність розмірності колій (українська залізнична колія ширша європейської).

Про це йдеться в матеріалі: «‎Біоетанол. Стан та оцінка галузі в Україні»‎ на  Latifundist.com.

«‎Загальна безмитна квота на експорт біоетанолу до ЄС була 100 тис. т. Це чи не єдина «аграрна» квота, яка ніколи не використовувалася повністю»‎, — розповів експерт ринку біопалив ГО «Укрбіоетанол» Тарас Миколаєнко.

Проте, наголошує фахівець, динаміка 2022 року давала обнадійливі цифри, що експорт зросте до 60 тис. т, оскільки лише в січні було експортовано майже 5 тис. т — більше, ніж за весь 2018-й рік. Наразі квоту тимчасово скасували.

«‎Військова агресія зруйнувала відпрацьовані логістичні маршрути експорту біоетанолу через порти країн Балтії. Експортери шукають можливості відновлення експорту через колаборації з імпортерами пального, заповнюючи пусті місткості бензовозів при поверненні їх до країн ЄС»‎, — відзначив директор компанії «Агротехнолоджі» Петро Циганков

Читайте також: «‎Біоетанольна галузь України. Оцінка та перспективи»‎ 

Нагадаємо, в Мінагрополітики вважають, що Україна поступово переходить від сировинної моделі економіки до продовольчої.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus