Зернова угода: трейдери досі не розуміють алгоритм інспекції суден

У трейдерів в ланцюжку поставок зерна на кожному етапі є свої труднощі з якими більшість вже навчилась справлятись, але є ще один, який вносить невизначеність в роботу — перевірки СКЦ.

Про це розповів виконавчий директор міжнародної трейдингової компанії M-Grain Кирило Злочевський в матеріалі: «‎Зерновий трейдинг: досвід роботи українських трейдерів за воєнних умов» на ‎Elevatorist.com.

Кирило Злочевських перераховує: на етапі доставки з господарства у порт або на кордон — це сама організація логістики. Коли товар вже доставлений та накопичений на терміналах Дунаю чи Одеси — це ризик його фізичної втрати. 

Трейдер каже, що з цими ризиками взагалі вже всі навчилися працювати, але є ще один, який вносить найбільшу невизначеність в роботі.

«Для нас найголовніша невизначеність на сьогодні — це робота комісії по інспекції суден на вході та виході Одеських портів. Ми не розуміємо алгоритм роботи цієї інспекції, не можемо оцінити ризики, пов'язані з простоями суден. Ми мали досвід виплати детеншену (похідне від фр. Detention — затримка, означає в даному випадку виплати за затримку суден за межами порту, прим. ред). Враховуючи що це дуже матеріальна історія, виплати можуть складати сотні тисяч доларів», — каже трейдер.

Читайте також: «‎Досвід роботи українських трейдерів за воєнних умов»‎ ‎‎

Нагадаємо, у січні 2023 року через Босфор «зерновим коридором‎»‎ щодня проходить у середньому 2-3 судна, що вдвічі менше, ніж було у вересні-жовтні минулого року, коли проходило в середньому по 6 суден.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus