Румунія і Болгарія скорочують закупівлі українського соняшника — трейдер

Соняшник
Соняшник
Джерело фото: Latifundist.com

Румунія і Болгарія скоротили обсяги закупівлі українського соняшнику. На ринку спостерігається певне скорочення ліквідності. 

Про це Latifundist.com розповів трейдер компанії «Прометей‎»‎ Володимир Бондарук.

За його словами, покупці з Румунії та Болгарії відмічають, що у них великі стоки по соняшнику, і на додачу активізувався місцевий фермер. 

«До речі, вони не тільки переробляють в олію наш соняшник. Болгарія до 1,0 млн т соняшника (у тому числі українського) очищає від лузги і далі продає з додатковою премією. Що стосується «пляшки‎»‎ , то Європа теж досить заповнена нашою продукцією, що тільки посилює тиск на ціни»‎, — зазначив Володимир Бондарук.

Відносну активність в закупівлі українського соняшника, на думку трейдера, зберігають мультинаціональні компанії. За рахунок акумуляції великих об'ємів в Константі — вони мають вигідний фрахт. Не у порівнянні з умовною баржою чи костером.

«Загалом, на базисі FOB чи CIF немає такого, щоб за нами бігали покупці. Хоча у кращі місяці наша компанія експортувала до 20-30 тис. т соняшника у місяць в ці країни. Працювали в переважній більшості баржами через Дунайські порти‎», — розповів експерт. ‎ 

Що стосується внутрішнього ринку, наголосив експерт, то частина ОЕЗів зменшила ціну закупівля, зокрема, Миколаївщина та Дніпропетровщина. У центрі та на заході закупівля плюс-мінус зберігається на попередніх рівнях.

Читайте також: «Український агротрейдер з активами в Еквадорі та офісом у Швейцарії: історія M-Grain‎»‎ 

Нагадаємо, група країн Європейського Союзу закликала блок вжити заходів, щоб допомогти зменшити надлишок пропозиції українського зерна, яке витісняє місцевих виробників.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus