Відправки зерна портами України скоротилися більш ніж на третину

З 6 по 12 березня 2023 року через морські порти Одеської області на експорт відправили 654 тис. т агропромислової продукції. Це на 36% менше, ніж тижнем раніше.

Про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Всього за минулий тиждень було завантажено 16 суден, що на 4 судна менше показника попереднього тижня.

«Зараз всі очікують пролонгації дії «зернового коридору», час попередньої угоди закінчується 18 березня. Однак, критично важливим навіть при продовженні роботи цієї угоди залишається повноцінна його діяльність, без гальмування з російського боку, як це спостерігалося в останні місяці», — повідомляє УКАБ.

Найбільше було експортовано:

  • кукурудзи (49% експорту за цей період);
  • пшениці (21%);
  • сої (11%).

Українську продукцію відправляли до країн Азії (Китай, Саудівська Аравія, Туреччина), Європи (Іспанія, Португалія, Нідерланди та інші) та Африки (Лівія).

Зазначимо, що росія погодилася продовжити зернову угоду, але лише на 60 днів. Переговори між представниками ООН та росії щодо продовження «зернової угоди» почалися 13 березня у Женеві.

Україна почала онлайн переговори з партнерами з приводу продовження «зернової угоди» 7 березня. Її термін дії закінчується 18 березня.

Нагадаємо, український бізнес закликав Організацію Об’єднаних Націй і Туреччину забезпечити вільне торговельне судноплавство в Чорному морі та продовжити «зернову угоду» ще на рік, а також включити до неї Миколаївський порт.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus