RISOIL збирається ввести новозбудований пірс в експлуатацію попри тиск силовиків

RISOIL завершив будівництво двостороннього пірса «СП Рисоіл Термінал» в порту Чорноморськ. Він допоможе значно збільшити потужності навантаження зернових в рамках «зернового коридору». Компанія планує ввести пірс в експлуатацію попри тиск привоохоронців.

«Пірс готовий на 100 відсотків. Ми готові хоч завтра ставити пароходи і починати обробляти в експериментальному режимі для того, щоб вийти на максимальну швидкість 3 тис. т в годину. Ми можемо вантажити по два панамакси по 36 тис. т або один панамакс зі швидкістю 72 тис. т на добу», — розповів Latifundist.com співвласник та генеральний директор RISOIL Шота Хаджишвілі.

В той час правоохоронці проводять слідчі дії та викликають на допити співробітників компанії. До того ж,  в минулому році Печерським судом був накладений арешт на будівництво пірсу, його відмінили через 10 днів.

На засіданні Тимчасової слідчої комісії, яке відбулося 21 березня, силовики заявили, що формально ніхто зараз не забороняє групі компаній працювати.

«Ця ситуація є червоним прапором, бо вказує на те, що коли є більші чи менші колізії українського законодавства, вони будуть інструменталізовані для того, щоб запустити кримінальні справи, — замість того, щоб відомства між собою раціонально полагодили це. Який інвестор піде в країну, де рішення вже виніс Верховний Суд, найвища судова інстанція, а інші правоохоронці все роблять спочатку? Я нагадаю, що сам проєкт був під арештом до рішення Верховного Суду, а зараз створюються важкі репутаційні ризики», — зазначив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

Представник Чорноморської міської ради зазначив, що не може йти мова про спричинення збитків державі чи громаді, оскільки ділянка, на якій розташований пірс, перебуває у комунальній власності та щомісяця за неї надходить оренда плата.

«Ми все зробили законно, ми отримали землю законно 0,7 га у місцевої влади, отримали рішення Верховного суду про те, шо це наша земля і після цьго тільки почали будувати. Поки ми всі закони не виконали, не отримали всі рішення судів, ми будівництво не починали», — додав Шота Хаджишвілі.

За його словами, по пірсу є 5 кримінальних справ, 2 з них були закриті за відсутністю складу злочину.

 

Нагадаємо, що RISOIL реалізує проект будівництва двостороннього пірса, який забезпечить одночасну обробку двох суден осадкою до 15 метрів. Будівництво двостороннього пірса велося у щоденному режимі від середини квітня 2021 року. Орієнтовна вартість проекту перевищує 1 млрд грн.

Згідно з проєктом, типовим розрахунковим судном на початковому етапі повинні були стати судна типорозміру Panamax, але в перспективі після проведення днопоглиблювальних робіт термінал оброблятиме судна Post-Panamax дедвейтом до 120 тис. т. 

У липні 2021 року Група RISOIL та ОТП Банк домовилися про надання фінансування на загальну суму 750 млн грн, які були спрямовані на завершення будівництва двостороннього пірса.

У січні 2022 року «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) завершила днопоглиблювальні роботи на підходах до споруди із досягненням 15 метрів. Тоді ж стартував фінальний етап робіт.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus